Spondylartrose og spinalstenose – årsager, symptomer og behandling

Spondylartrose og spinalstenose hører til gruppen af såkaldte degenerative rygsygdomme. Læs om årsager, symptomer og behandling.

De fleste af os har oplevet at have ondt i ryggen. Faktisk er det en af de mest almindelige former for smerter, som vi danskere døjer med.

Rygsmerter kan være utroligt belastende. Men det er som regel ikke farligt at have ondt i ryggen, og for det meste går det over af sig selv. Men ikke altid. Hos nogle bliver smerterne ved – uden at det er muligt at give en forklaring på dem.

Hos omkring hver femte skyldes smerterne en såkaldt degenerativ rygsygdom – som f.eks. spinalstenose og spondylartrose. Spondylartrose kaldes i daglig tale ofte – noget misvisende – for ”slidgigt i ryggen”.

Podcast: Lyt dig til viden om spinalstenose

Har du spinalstenose, eller kender du en, der har? Lyt til denne podcast og bliv klogere på sygdommen og behandlingen, og hvad der kan gøres for at mindske generne.

Her kan du lytte til en podcast – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies

DISH/Mb Forestier

DISH (forkortelse for Diffus Idiopatisk Skeletal Hyperostose), også kaldet Mb Forestier, er en rygsøjlesygdom, som ses hos ældre over 60 år. Man kender ikke årsagen til sygdommen, der viser sig ved vekslende grader af forkalkning i ledbånd i rygsøjlen, oftest i brystdelen og ved overgangen mellem bryst- og lændedel. Forkalkningen kan give symptomer som stivhedsfornemmelse og nedsat bevægelighed – samt hos nogle smerter.

Der er tale om en degenerativ proces uden gigtbetændelse, hvilket adskiller sygdommen fra rygsøjlegigt (spondylartrit).

Behandlingen omfatter øvelser, der styrker ryggen og øger dens bevægelighed. Der kan her være behov for vejledning af en fysioterapeut. Hvis du har smerter, kan du tage NSAID (f.eks. ibuprofen).

Senest opdateret 12.04.2019