Alkohol og gigt – derfor bør du holde igen

Alkohol har muligvis indflydelse på din gigtsygdom og kan påvirke virkningen af din medicin og dens eventuelle bivirkninger. Få gode råd om alkohol og gigt.

Alkohol og gigt

Generelt kan mange med gigt godt nyde en genstand en gang imellem. Men du skal ikke drikke alkohol for din sundheds skyld, og du bør holde dig under Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænser for sygdom på grund af alkohol, som siger maks. 7 genstande om ugen for kvinder og maks. 14 for mænd. Følg altid din læges råd om evt. lavere grænser. 

Alkohol og urinsyregigt

Hvis du har urinsyregigt, bør du være opmærksom på dit indtag af alkohol. Drik ingen alkohol eller ikke mere end i moderate mængder svarende til et gennemsnit på 1 genstand om dagen for kvinder og 2 genstande om dagen for mænd.

Et højt indtag af alkohol kan nemlig få mængden af urinsyre i blodet til at stige. Og den større mængde urinsyre blodet øger risikoen for anfald af urinsyregigt.

Studier har desuden vist at indtag alkohol over ’moderate mængder’ kan øge risikoen for udvikling af urinsyregigt.

Få flere gode råd om urinsyregigt

Alkohol og leddegigt

Er du - som mange andre med leddegigt - i behandling med medicinen methotrexat (MTX), er det vigtigt at være påpasselig med ikke at drikke for meget alkohol og at følge din læges råd, da alkohol sammen med MTX kan belaste leveren.

Der er modstridende resultater om alkohols effekt ved leddegigt. Der er både set positive og negative virkninger af alkohol på sygdomsaktivitet og led-ødelæggelse.

I forhold til forebyggelse af leddegigt er der set en mulig beskyttende effekt ved et lavt eller moderat indtag af alkohol. Der er dog ingen sikker viden om alkohols beskyttende virkning ved leddegigt.

Få flere gode råd om leddegigt

Alkohol og medicin

Får du medicin mod din gigtsygdom, skal du være opmærksom på, at alkohol kan påvirke medicinens effekt, og at alkohol kan påvirke medicinens effekt og øge eventuelle bivirkninger af medicinen. Læs indlægssedlen til medicinen og spørg gerne din læge til råds.

Læs mere om alkohol og gigtmedicinen methotrexat

Læs også om gigt og rygning

Læs også gigt og kaffe og te

Læs mere om de officielle kostråd

Senest opdateret 30.01.2019