Hvad er spondylartrose og spinalstenose?

Spondylartrose og spinalstenose skyldes i de fleste tilfælde aldersbetingede – såkaldt degenerative – forandringer på ryghvirvlerne. Læs mere og se illustrationer.

For at kunne forstå, hvad der sker, når du får en spondylartrose eller spinalstenose, er det nyttigt at vide lidt om, hvordan din ryg er opbygget.

Læs mere om ryggens opbygning

Hvorfor får man spondylartrose og spinalstenose

I de fleste tilfælde skyldes spondylartrose og spinalstenose aldersbetingede – såkaldt degenerative – forandringer i ryggen, herunder, forkalkning eller sammenfald af bruskskiver. Forsnævring i rygmarvskanalen (spinalstenose) kan dog også være medfødt.

Degenerative forandringer i ryggen

Allerede fra 40-årsalderen begynder der at komme små sprækker i de bruskskiver, der sidder mellem ryghvirvlerne (diskus). Bruskskiverne er meget vandholdige, når vi bliver født. Jo ældre vi bliver, jo mere tørre og stive bliver de.

På de følgende billeder kan du se forskellige stadier af degenerative forandringer i ryggen.

 • Illustration af en rask ryg (uden degenerative forandringer)

  Denne figur viser et udsnit af en ung og rask rygsøjle. Bruskskiven er tyk og vandholdig, og der er plads til, at nerverne frit kan passere gennem rygmarvskanalerne og videre ud i f.eks. benene.

 • Illustration af begyndende degenerative forandringer i ryggen

  På dette billede kan man se begyndende forandringer. Bruskskiven er blevet tyndere, og der er forandringer på ryghvirvlerne. 

 • Illustration af tiltagende degenerative forandringer i ryggen

  Her er forandringerne tiltaget. Man kan se, at bruskskiven mellem ryghvirvlerne er blevet meget tynd. Man kan også se forandringer på ryghvirvlerne. Det kaldes spondylose.

 • Illustration af tydelige degenerative forandringer i ryggen

  Bruskskiven er helt forsvundet, og der er tydelige forandringer på ryghvirvlerne. Det kaldes spondylartrose – eller i daglig tale ”slidgigt i ryggen”, selvom det er en lidt misvisende betegnelse. Rygmarvskanalen er kraftigt forsnævret, så det trykker på nerverne. Det kaldes spinalstenose.

Senest opdateret 28.08.2015