Kæledyr kan forbedre livskvaliteten hos mennesker med leddegigt

Overvejer du at få et kæledyr? Ny forskning tyder på, at kæledyr kan forbedre din livskvalitet, når du har leddegigt.

Inflammatorisk gigt er mere end bare smerter og træthed – sygdommene kan også føre til social isolation og generel tristhed. Selv om medicinsk behandling spiller en central rolle, tyder forskning på, at også kæledyr kan være en hjælp til at tackle symptomerne.

I en videnskabelig artikel i The Journal of Rheumatology kommer en gruppe forskere frem til, at mennesker med leddegigt, der har et kæledyr, havde en bedre livskvalitet og oplevede færre smerter sammenlignet med dem uden kæledyr.

Den positive effekt skyldes sandsynligvis det bånd, der dannes mellem ejeren og hans eller hendes dyr, mener forskerne. For flere studier har vist, at dette bånd kan reducere stress, ensomhed og angst samt øge følelsen af omsorg. 

Især hunde synes at fremme en sundere livsstil ved at øge niveauet af fysisk aktivitet. Og det er vigtigt, når man har leddegigt: Man styrker bevægeligheden og de store muskelgrupper.

Artiklen i det medicinske tidsskrift har fokus på mennesker med leddegigt, men den positive effekt ved at have et kæledyr kan formentlig ses hos mennesker med andre former for gigt.

Behov for mere forskning

Resultaterne af undersøgelsen i artiklen viste desuden, at mennesker med kæledyr havde mindre fokus på deres sygdomsaktivitet.

Selv om resultaterne er lovende, er der stadig behov for yderligere forskning på området. 

Men undersøgelsen understreger vigtigheden af at inkludere for eksempel kæledyr i overvejelserne om patientbehandling og støtte, da det kan bidrage til en mere helhedsorienteret tilgang til håndtering af en kronisk gigtsygdom som leddegigt.

Publiceret 23.02.2024