På Sano træner de i vægtløs tilstand

Drømmer du om at være i vægtløs tilstand som astronaut Andreas Mogensen? Selv om tilstanden over længere tid gør din krop svagere, kan du på Sano opleve vægtløs træning.

Vægtløs træning er alletiders til dig med gigt

Følger du astronaut Andreas Mogensens mission på den internationale rumstation og drømmer om at svæve frit i rummet med udsigt til Jordens oceaner og bjergkæder?

Så bør du forberede dig på, hvad rejsen til rummet kommer til at betyde for din krop.

For selv om et liv i rummet ser fredfyldt ud, kan det skade kroppen at være i vægtløs tilstand i længere tid, forklarer DR i en explainer.

Det skyldes, at kroppen ikke får den samme modstand, som den gør på Jorden, hvor tyngdekraften sørger for, at du motionerer kroppen og bruger dine kræfter.

Men i rummet er du vægtløs, og det er alle de instrumenter, du arbejder med også. Det betyder, at dine muskler ikke behøver at arbejde på samme måde som på Jorden.

Derfor træner astronauter som Andreas Mogensen mindst to timer om dagen, når de er på mission i rummet. Alligevel mister de op mod 40 procent af deres muskelmasse på en mission som Mogensens på seks måneder.

Vægtløs på Sano

Hvis du gerne vil opleve at være vægtløs for en kort stund, kan du faktisk prøve det på Sano i Skælskør, Middelfart og Aarhus, hvor man har et såkaldt anti-tyngdekrafts-løbebånd, kaldet en AlterG.

Oprindeligt er løbebåndet udviklet af NASA til at træne astronauter i vægtløs tilstand.

Men maskinen er især velegnet til træning, hvis man har smerter i knæ og hofter, fordi den tager vægten af leddene og letter gå- eller løbeturen.

Det gør AlterG ved at mindske tyngdekraften om din underkrop, der er pakket ind i en form for telt med positivt lufttryk.

Man indstiller således hastighed og hældning som på et normalt løbebånd og kan på den måde arbejde med høj intensitet, men med lav belastning af muskler og led.

Faktisk er det muligt for en AlterG at bære op til 80 procent af din kropsvægt.

Publiceret 31.08.2023