Kærlighed lindrer smerter

Ved hjælp af hjernescanninger har forskere fundet frem til, at kærlighed virker smertelindrende ved at aktivere belønningscentre i hjernen.

Kærlighed lindrer smerter

Ja! Den er god nok. Kærlighed er simpelthen naturens smertestillende medicin, kan man læse i tidskriftet PLOS One, skriver Videnskab.dk.

I deres videnskabelige artikel i PLOS One skriver forskerne, at det lindrer smerter at tænke på den, man er forelsket i. De har lavet et forsøg med 15 forelskede studerende, og det hjalp dem til at reducere følelsen af smerte med op til 45 procent.

Resultatet kom frem ved at foretage hjerneskanning på forsøgspersonerne, mens deres hænder blev placeret på en firkantet blok, som blev varmet op. Personerne blev på denne måde udsat for enten ingen smerte, moderat smerte eller svær smerte.

Samtidig blev de bedt om enten at kigge på et billede af deres kæreste, kigge på et billede af en ligeså attraktiv bekendt eller udføre en meningsløs opgave som at tænke på sport.

Færre smerter

Billedet af kæresten reducerede den svære smerte med 12 til 13 procent og den moderate smerte med 36 til 45 procent. Ved hjælp af hjerneskanningerne kunne forskerne se, at kærlighed virker smertelindrende ved at aktivere belønningscentre i hjernen.

Tidligere har dyreforsøg påvist, at en medicinsk aktivering af belønningscentre kan virke smertelindrende. Forskerne håber derfor, at det nye resultat kan medvirke til at forstå og udnytte belønningscentrenes evne til at reducere smerte bedre.

Forsøget viste dog samtidig, at det ikke kun var billedet af kæresten, der gav smertelindring – faktisk opnåede forsøgspersonerne samme smertelindring ved at tænke på sport, hvilket ifølge forskerne skyldes ’almindelig distraktion’ fra smerterne.

Hjerneskanningerne viste dog, at flere belønningsregioner i hjernen var aktiveret, når personerne så et billede af deres kæreste, end når de tænkte på sport. Dette får forskerne til at konkludere, at kærligheden har det største potentiale til at lindre smerter.

Publiceret 21.07.2023