Fysioterapeutens fem gode råd: Sådan kan du træne i ferien

Sommerferien står for døren. Et tiltrængt pusterum. Men skal det også være en pause fra den træning, som du egentlig gerne vil holde fast i – selvom du er i sommerhus, på storbyferie eller går all inclusive på Gran Canaria? Gigtforeningens fysioterapeut giver dig fem gode råd til, hvordan du kan holde træningen ved lige, mens du er på farten.

Det er sommerferie, og mennesker er aktive

Holder din fysioterapeut lukket?
”Alle har godt af at bevæge sig. Og hvis du har gigt, er træning ligeså vigtig som medicin. Det holder smerterne og stivheden nede og sætter dig i stand til at klare almindelige dagligdags gøremål. Derfor kan det godt være et problem, når fysioterapeuten eller varmtvandsbassinet holder lukket, eller du selv skal på ferie. For ligesom medicin kun virker, når du tager den, virker træningen også kun, hvis du får det gjort,” siger Trine Majlund Vestbo, fysioterapeut i Gigtforeningens rådgivning.

Aftal nogle øvelser med din fysioterapeut
Der skal faktisk ikke så meget til, for at du kan holde fast i de gode rutiner, selvom du ikke er hjemme i de vante rammer.

”Ti minutter med en træningselastik og en daglig gå- eller cykeltur kan faktisk være nok til, at du holder formen ved lige og smerterne på afstand. Hvis du er vant til at blive vejledt af en fysioterapeut eller en personlig træner, er det en god ide, at I sammen aftaler nogle øvelser, som du kan lave – selvom det måske bliver på en lidt anden måde, end du plejer.”

Her er fysioterapeutens fem gode råd til din ferietræning:

 1. Tal med din fysioterapeut
  Hvis du træner hos en fysioterapeut eller har en personlig træner, så aftal nogle øvelser, som du kan lave, uanset hvor du er.
 1. Invester i en pakke træningselastikker
  De koster ikke en formue og fylder ikke i feriekufferten. Øv dig i at bruge dem, inden du tager afsted, så du ved, hvordan du skal gøre. Du kan komme langt med bare 10-15 minutters træning i løbet af dagen.
 1. Sig til de andre, at du skal træne
  Hvis du holder ferie sammen med andre, som ikke går så meget op i at træne, så sig til dem, at du har brug for at lave nogle øvelser hver dag for at have det godt. Måske kan du lokke en af dem med ud på den daglige gå- eller cykeltur.
 1. Brug naturen
  Holder du ferie i sommerhus? Naturen er en fantastisk træningsmakker! En svømmetur får hele kroppen i gang, en træstub fungerer fint som stepbænk, en væltet stamme er perfekt til at træne balancen, og ujævnt terræn styrker de små, stabiliserende muskler.
 1. Nyd ferien
  Er der dage, hvor du springer træningen over, eller hvor gå- eller cykelturen ikke bliver til noget, fordi det øser ned? Det går nok. Du har ferie – nyd det!
Publiceret 19.06.2023