Forsker håber på at finde en behandling mod kronisk træthed

Op mod 98 % af alle leddegigtpatienter oplever på et tidspunkt den overvældende træthed, man ikke kan sove sig fra, og som påvirker deres livskvalitet. Stud. med. Nicoline Munch Stidsen vil undersøge, om en høj dosis B1-vitamin er en effektiv behandling.


Foto: Lars Horn/Baghuset

Hvad forventer du at finde ud af?

Jeg håber, vi kan vise, at en høj dosis B1-vitamin kan reducere patienternes træthed (fatigue, red.) til et niveau, hvor de bedre kan overskue deres dagligdag. I dag findes der ingen behandling af denne træthed. Den er uafhængig af sygdomsaktivitet og søvn, hvilket vil sige, at det ikke er en træthed, du kan sove dig fra.

Trætheden påvirker patienternes dagligdag både fysisk, psykisk og kognitivt, fordi den går ud over hukommelsen og koncentrationsevnen. Samtidig påvirker den dit sociale liv, da du ofte ikke har energi til at deltage i sociale aktiviteter og er nødt til at overveje, om du kan tage imod en invitation – eller overhovedet har overskud til at passe dit arbejde.

Det vil være fedt, hvis vores forskning kan resultere i, at man får energi til at gå til fransk en gang om ugen, hvis det er dét, man har lyst til – og kan begynde at sige spontant ja til arrangementer og være sammen med familie og venner, når man har lyst.

Hvordan vil du vise det?

Et forsøg fra Afdelingen for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital har vist, at høj dosis B1-vitamin mindsker trætheden hos patienter med kronisk inflammatorisk tarmsygdom. Vi har derfor god grund til at tro, at leddegigtpatienter også vil have en positiv effekt.

Normalt indeholder en multivitamintablet ca. 20 mg B1-vitamin, men i vores forsøg giver vi mellem 600 og 1800 mg til hver deltager. Vi måler effekten ved hjælp af spørgeskemaer, som deltagerne udfylder både før og efter behandlingen.

Projektet er støttet af Gigtforeningen med 301.000 kr.

Giv dit bidrag til fremskridt i forskningen

Om forskeren

  • Nicoline Munch Stidsen, 24 år.
  • Forskningsårsstuderende på Afdeling for Led- og Bindevævssygdomme, Aarhus Universitetshospital.
  • Bachelor i medicin (har taget et års orlov fra studiet for at forske).
  • I sin fritid er Nicoline Munch Stidsen gymnastikinstruktør – og så er hun rigtig glad for at lave mad.

Få gode råd om fatigue

Publiceret 06.02.2023