Gigtpatienter skal have hjælp, mens de venter på operation

Operationspuklen vokser og vokser. Omkring 100.000 danskere har fået udskudt deres operation på grund af coronaen, sygeplejerskestrejken og manglende kapacitet på hospitalerne. Mere end hver fjerde af dem er mennesker med sygdomme eller skader i led, ryg og muskler. De har brug for en hjælpepakke, så deres tilstand ikke bliver endnu værre, mens de venter – og for at få klar besked om, hvornår de kan regne med at blive opereret.
 

Først kom coronaen, så kom sygeplejerskestrejken – og nu er sundhedsvæsenet igen under pres, fordi også læger og sygeplejersker bliver smittet med den nye omikron-variant.

Resultatet er, at 100.000 danskere nu står i kø til en operation. 26.000 af dem venter på at få et nyt knæ, en ny hofte eller en anden operation i led, ryg og muskler.

Sundhedsministeren har lovet, at regeringen sammen med regionerne vil udarbejde en plan og afsætte penge, så operationspuklen kan blive afviklet så hurtigt som muligt. Og det er godt, fastslår Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind.

"Men det tager tid at komme i bund med 100.000 operationer. Og ventetiden har konsekvenser for tusindvis af gigtpatienter. De får flere smerter, og deres tilstand og funktionsevne forværres. Nogle må melde sig syge og ender endda med at miste deres arbejde. Og oven i det hele kan de ikke få besked om, hvornår de kan regne med, at det er deres tur til at blive opereret. Det er en meget belastende situation."

Tre krav til en hjælpepakke

Derfor har Mette Bryde Lind skrevet til sundhedsministeren. Hun har tre krav til Magnus Heunicke:

  1. Som gigtpatient skal du have tilbud om gratis fysioterapi og hjælp til at håndtere dine smerter, mens du venter. Og du skal have hjælpemidler og støtte til at klare hverdagen derhjemme, hvis du har brug for det.
  2. Du skal have klar besked om, hvornår du kan blive opereret, så du ikke skal gå i uvished i månedsvis.
  3. Du skal have mulighed for lønkompensation, hvis du er nødt til at sygemelde dig på grund af ventetiden.

"Vi forstår godt, at sygehusene er under voldsomt pres. Men det har stået på i to år nu, og det er gået hårdt ud over rigtig mange mennesker med gigt. Derfor er det helt nødvendigt med en hjælpepakke. Det er altså ikke nok bare at lange nogle smertestillende piller over bordet og sige: ’Bare ærgerligt, kammerat!’," fastslår Mette Bryde Lind.

Publiceret 10.02.2022