Kontakt Rådgivningen
Gigtforeningens eksperter giver dig personlig og professionel hjælp og vejledning.
Gigtforeningens eksperter giver dig personlig og professionel hjælp og vejledning.
Sundhedsstyrelsen vil gerne have yngre med kronisk sygdom vaccineret med det tredje stik. Det er den vigtigste forklaring på, at alle over 40 år nu tilbydes et såkaldt booster-stik.
Det kom frem på et møde mellem Sundhedsstyrelsen, Gigtforeningen og en række andre patientforeninger. "Vi vil gerne komme jeres patienter i møde, og det er særligt dem, vi gerne vil nå med tilbuddet om tredje stik til alle over 40 år," sagde enhedschef Bolette Søborg til Gigtforeningen og de andre patientforeninger.
Selvom alder stadig er den største risikofaktor i forhold til at få et alvorligt forløb med COVID-19, opfordrer Sundhedsstyrelsen nu særligt gigtpatienter og andre med kronisk sygdom til at gå hen og få det tredje stik. Booster-vaccinen øger trygheden for den enkelte og kan modvirke tendensen til, at mange med gigt har isoleret sig under pandemien.
I foråret ventede mange yngre med gigt forgæves og længe på vaccineindkaldelsen. Det medførte frustrationer, utryghed og isolation for mange og bekymrede både læger og Gigtforeningen, fordi den store grad af isolation medførte sygdomsforværringer og nedsat mental mistrivsel for mange.
Netop den situation vil Sundhedsstyrelsen gerne undgå denne gang, og særligt derfor tilbydes det tredje stik nu til alle over 40 år.
Eksperterne i Sundhedsstyrelsen regner med, at den fulde effekt af det tredje stik indtræder efter 7-10 dage.
De første, der fik tilbudt tredje stik, var borgere over 65 år og den særlige risikogruppe. Det er de to grupper, som har forhøjet risiko for et alvorligt forløb med COVID-19.
På mødet var der også nyt om ny tabletbehandlingen mod COVID-19. Det er en ny behandling, som kan nedsætte risikoen for et alvorligt forløb med COVID-19 hos personer med øget risiko.
For at være i målgruppen skal man være testet positiv for COVID-19 med PCR-test, være i øget risiko for alvorligt sygdomsforløb med COVID-19 og have haft symptomer i højst 5 dage.
Det er som udgangspunkt den praktiserende læge, der endeligt vurderer, om du kan tilbydes tabletbehandling og som udskriver. I enkelte tilfælde, hvis ens primære kontakt er på et ambulatorie – kan de have mulighed for at udskrive præparatet. Behandlingen med tabletter er vederlagsfri.
Læs mere om den nye tablet-behandling på sst.dk