Lyt til viden om gigt
Landets førende læger fortæller alt det, der er værd at vide om en række gigtsygdomme.
Landets førende læger fortæller alt det, der er værd at vide om en række gigtsygdomme.
Et dansk forskerhold har undersøgt, om kognitiv adfærdsterapi mod søvnløshed kan hjælpe patienter med leddegigt med deres søvnbesvær.
Foto: Jacob Ljørring
Alle kan sove dårligt en nat eller to, og for langt de fleste mennesker er søvnbesvær noget forbigående. Men personer med leddegigt risikerer i højere grad end andre at udvikle kronisk søvnløshed.
”Mange patienter med leddegigt kan genkende, at søvnbesværet kan stige i takt med smerter, og at deres sygdomsaktivitet blusser op,” forklarer Kristine Marie Latocha. Hun er sygeplejerske og ph.d. studerende og har arbejdet med søvnbesvær i flere år. I de seneste år har hun arbejdet med forskningsprojektet Sleep-RA. Sammen med kolleger på Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme og Dansk Søvncenter, Rigshospitalet – Glostrup har hun undersøgt, om kognitiv adfærdsterapi mod søvnløshed (CBT-I) har en positiv effekt på søvn hos patienter med leddegigt og søvnløshed. Projektet er bl.a. støttet af Gigtforeningen.
Gruppen af patienter, der har medvirket i forskningsprojektet, har gennemgået et seks uger langt forløb. En stor del af forløbet handlede om at tilegne sig konkrete værktøjer til at kunne ændre adfærd, der er forbundet med søvnløshed. De kognitive tilgange er brugt til, at patienterne lærer at håndtere tanker og ændre fastlåste opfattelser af søvn.
”Vi har ikke kun været interesserede i at se, om vi kunne forbedre patienternes søvn. Vi har også kigget på fatigue, smerter og depressive symptomer, fordi det er noget, som også fylder rigtig meget hos patienter med leddegigt. Samtidig har tidligere studier på andre patientgrupper vist, at CBT-I også kunne gøre en forskel her.”
Kristine Marie Latocha fortæller, at for mange patienter med leddegigt kan søvnbesvær blive så stort et problem, at det udvikler sig til at blive kronisk.
”Søvnløsheden er ofte udløst af en stressende begivenhed – f.eks. en skilsmisse, død, tab af arbejde, eller hvis man rammes af sygdom. Den kroniske tilstand opstår, når søvnløsheden fortsætter, selvom den begivenhed, der i sin tid udløste den, ikke opleves som stressende længere. Og kronisk søvnløshed er noget skidt, fordi det påvirker vores sundhed og trivsel.”
Sundhedsmyndighederne anbefaler faktisk allerede kognitiv adfærdsterapi mod søvnløshed til den generelle befolkning. Men endnu er det uvist, om patienter med leddegigt kan have glæde af metoden, da behandlingen ikke tidligere er afprøvet på denne patientgruppe – ikke før nu.
”Behandlingsmuligheden eksisterer i dag, men kun få steder i privat regi,” fortæller Kristine Marie Latocha. Resultaterne af projektet offentliggøres til vinter.
Denne artikel har været bragt i vores medlemsmagasin 'LedSager'. Læs mere om, hvordan du kan fat på magasinet