Sundhed og forebyggelse topper, når gigtpatienter går til valg

Sundhed og forebyggelse er den suveræne højdespringer i en ny undersøgelse af gigtpatienters prioriteringer, når de om godt en uge skal sætte kryds ved deres lokale kandidat. Det viser ny brugerpanelundersøgelse fra Gigtforeningen.

Da Altinget spurgte vælgerne, hvilket tema, der var det vigtigste i valgkampen, svarede over 45 procent ”Ældrepleje” på andenpladsen med omkring 30 procent kom ”sundhed og forebyggelse”*. 

Når man stiller gigtpatienterne samme spørgsmål svarer hele 70 procent ”sundhed og forebyggelse”. Mens ældreplejen er vigtigst for 47 procent af respondenterne i undersøgelsen (brugerpanelet består af ca. 1.400 patienter med gigt).

”Det er ikke overraskende, at sundhed og forebyggelse fylder ekstra meget, når man lever med en kronisk sygdom. Men det er tankevækkende, at tallet er så højt. Det siger noget om, at de nødvendige kommunale tilbud til mennesker med gigt langt fra er nogen selvfølge alle steder – at det er et område, man som gigtpatient har behov for at få meget højere op på dagsordenen,” siger Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind.

I undersøgelsen bliver respondenterne spurgt om, hvilke gigttilbud de savner i deres kommune. Følgende tre tilbud topper listen: Tilbud om smertehåndtering (29 %), varmtvandsbassin (29 %) og træningstilbud (25 %).

Læs brugerpanelundersøgelse om kommunalvalg 2021

Der mangler kommunale sundhedstilbud til mennesker med gigt

Tallene afspejler, at der er store huller i det kommunale danmarkskort, når det gælder en række af de forebyggende tilbud, som Sundhedsstyrelsen ellers anbefaler.

Lige nu svigter kommunerne rigtig mange med gigt og nedslidning. For der findes velafprøvede og veldokumenterede forløb, som reducerer smerter og sygefravær. Men det er ikke for sent at sætte ind, og den positive side af historien er, at det faktisk er en rigtig god forretning at prioritere træning og patientuddannelse siger Mette Bryde Lind.

Læs mere om KV21 

Fakta

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 29. oktober til 5. november. I alt svarede 930 respondenter af Gigtforeningens brugerpanel på undersøgelsen. Brugerpanelet er åbent for alle, der lever med en gigtsygdom, og har pt. ca. 1.400 medlemmer. Læs mere og meld dig til panelet

* Epinion-undersøgelse for Altinget og DR d. 21.-29. september.

Publiceret 09.11.2021