Smittetrykket stiger – men hold fast i fællesskabet

Smittetrykket stiger, og vi skal alle sammen igen tage en række forholdsregler – bære mundbind, vise corona-pas osv. Men hverken de sygeste kræftpatienter eller andre i risikogruppen anbefales at isolere sig, siger professor Ellen-Margrethe Hauge fra Aarhus Universitetshospital.

"Vi skal ikke tilbage til den situation, vi så i starten af pandemien, hvor rigtig mange isolerede sig. Det, vi har lært af det, er, at det gør folk mere syge. Det er sygdomsforværrende og også skadeligt for den mentale trivsel. Derfor siger vi til vores patienter, at de skal passe på sig selv – følge afstandskrav, spritte af og så videre. Men de skal ikke holde op med at se andre mennesker og bare blive derhjemme."

Ud af alle gigtpatienter er det kun en mindre gruppe, som reumatologerne i dag vurderer som risikogruppe på baggrund af de seneste anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Det kan være patienter med lupus, vaskulitis og sklerodermi eller på anden måde kompliceret reumatologisk sygdom. Denne gruppe står forrest i køen til et ekstra booster-stik eller revaccination, men anbefalingerne i forhold til adfærd er de samme som for andre gigtpatienter: Tag dine forholdsregler, følg Sundhedsstyrelsens retningslinjer – men hold ikke op med at leve dit liv.

Nye behandlinger mindsker risiko for alvorligt COVID-19-forløb

Gigtforeningen og Dansk Reumatologisk Selskab er i løbende kontakt om ny viden på området. Den nyeste forskning bekræfter, at alder er den største risikofaktor for et alvorligt forløb ved COVID-19 – herefter kommer sygdomme som diabetes og hjerte-lunge-lidelser, som har en langt større betydning end gigtsygdomme.

Det gælder også de gigtpatienter, der på grund af immundæmpende behandling ikke – eller i mindre grad – udvikler antistoffer efter vaccination. Til denne gruppe er der kommet en ny antistof-behandling, som mindsker risikoen for indlæggelse, hvis man får COVID-19 – og endnu et præparat, som er målrettet særligt sårbare patienter, er på vej.

Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig, kan du spørge den reumatolog, der behandler dig eller ringe til Gigtforeningens rådgivning på tlf. 39 77 80 80. Rådgivningen er åben for alle medlemmer.

Publiceret 25.11.2021