Kontakt vores kostvejleder
Har du spørgsmål om kost og gigt?
Julen er her med duften af gran, julebag og måske et glas rødvin eller en snaps til silden. Har du gigt, kan det være en god idé at være ekstra opmærksom på, hvor meget alkohol du får – og ikke kun i julemåneden, lyder rådet fra vores eksperter. Vi giver dig gode idéer til, hvordan du sparer på alkoholen i juletiden – og hvad du kan nyde i stedet.
Får du medicin mod din gigtsygdom, skal du være opmærksom på, at alkohol kan påvirke effekten af noget medicin, og at alkohol kan øge eventuelle bivirkninger af medicin. Gigtforeningens rådgivning har samlet nogle eksempler og vigtige råd til dig, der gerne vil være påpasselig med alkohol i julens hyggelige stunder.
"Læs indlægssedlen og følg lægens råd", anbefaler Gigtforeningens kostvejleder Henriette Thorseng.
"Generelt kan mange med gigt godt nyde en genstand en gang imellem. Men du skal ikke drikke alkohol for din sundheds skyld, og du bør holde dig under Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænser for sygdom på grund af alkohol, som siger maks. 7 genstande om ugen for kvinder og maks. 14 for mænd. Drik ikke større mængder alkohol på en gang – stop før 5 genstande. Din læge vil i nogle tilfælde anbefale lavere grænser."
Ideer til hvad du kan gøre, hvis du gerne vil drikke mindre alkohol:
Erstatninger for drikke med alkohol:
Det altid en god idé at læse indlægssedlen i medicinæsken eller spørge sin læge til råds, når det handler om medicin og alkohol.
Alkohol kan påvirke medicinens virkning og eventuelle bivirkninger ved medicinen kan forstærkes. Alkohol kan også hæmme blodets evne til at størkne. Så hvis du tager NSAID, blodfortyndende medicin eller præparater, der indeholder acetylsalicylsyre, stiger risikoen for blødning fra mavesår, slimhinder i mund, næse og tarm, eller hvis du er så uheldig at falde. Især ved blodfortyndende medicin, bør du være forsigtig med alkohol.
Mange med leddegigt, psoriasisgigt og andre led- og bindevævssygdomme er i behandling med medicinen methotrexat (MTX). MTX kan belaste din lever - og det kan alkohol også. Derfor bør du generelt være påpasselig med at drikke for meget, når du får MTX. Det er også vigtigt, at du tager din medicin efter forskrifterne og ikke eksperimenterer med at udskyde tidspunktet, fordi du f.eks. skal til fest og nyde alkohol.
Den generelle anbefaling til mennesker i behandling med MTX er, at man ikke drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger på maksimalt 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd. Nogle læger anbefaler helt at undgå alkohol, når man får MTX. Så spørg altid din læge til råds. Der kan være individuelle forhold, som gør sig gældende.
Alkohol kan ligesom overvægt øge risikoen for at få urinsyregigt - særligt øl og spiritus har vist negativ effekt. Urinsyregigt i storetåen kaldes podagra. Hvis du har urinsyregigt, er det en god ide at være forsigtig med alkohol og begrænse indtaget.
Præparat allopurinol bliver ofte brugt til at forebygge anfald ved urinsyregigt. Det er ikke kendt, at alkohol påvirker allopurinol negativt.
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer, hvis du skal opereres. Derfor bør du holde igen eller helt stoppe med at drikke alkohol op til din operation og i tiden efter.
Personer, der drikker mere end 4 genstande om dagen, har større risiko for at få infektioner med alvorlige følger, dårligere heling af sår, problemer med lungerne og længere indlæggelsestid ved operation. Drikker du mere end 4 genstande om dagen skal du helt stoppe med at drikke mindst 4 uger før din operation for at mindske denne risiko. Skærer du kun ned på dit forbrug, er der ikke sikkerhed for at risikoen for komplikationer mindskes, men det er altid godt for helbredet at drikke mindre.
Mange er glade for øl i juletiden - til julefrokoster, til julemiddage med flæskesteg – og juleaften, når gaverne er pakket op. Nogle vælger en alkoholfri øl.
En øl må kaldes alkoholfri, når den indeholder under 0,5 procent alkohol. I dag findes der efterhånden mange forskellige alkoholfri øl på hylderne, der har fået dommere i ølsmagning til at smile.
En alkoholfri øl indeholder generelt færre kalorier end én med alkohol, og derfor er alkoholfri øl et fint alternativ, hvis du samtidig gerne vil spare på kalorierne.