Kontakt Rådgivningen
Gigtforeningens eksperter giver dig personlig og professionel hjælp og vejledning.
Sover du dårligt om natten? Så er du ikke alene. Mange mennesker med gigt har nemlig problemer med at falde til ro om natten. Ekspert giver gode råd til at forstå din søvn og sove bedre.
Foto: Jesper Westley
Kender du det? Bare tanken om din seng gør dig straks mere vågen. For du ved af erfaring, at når du lægger hovedet på puden, venter en urolig nat. Det er svært at finde en sovestilling, det gør ondt, du føler uro, og tankerne begynder at myldre – hvis jeg ikke falder i søvn, er jeg som en klud i morgen!
Du er langt fra alene, hvis du har det på den måde. Det fortæller Sara Burgedahl, der er sygeplejerske på Gigtforeningens rehabiliteringscenter Sano i Skælskør. Hun møder hver dag gigtpatienter, der fortæller, at de har udfordringer med deres søvn.
Sara Burgedahl forklarer, at mange patienter har svært ved at acceptere, at deres søvn er dårlig. ”Der er en stor ensomhed forbundet med ikke at kunne sove. Det fylder mere, end de fleste tror, fordi det rammer os på vores identitet. Man føler sig mindre værd, når man ikke kan sove og derfor ikke kan præstere. Det kan føre til tristhed og følelsen af at være alene om at have det på den måde.”
Et skridt på vejen mod bedre søvn er at lære sit søvnmønster at kende.
"Vi sætter patienterne i gang med at skrive søvndagbog. De skal beskrive deres søvn og alle deres gøremål i løbet af hele døgnet. På den måde tegner der sig et billede af den enkeltes søvnmønster, og det giver os viden og afklaring."
"Hvis smerter vanskeliggør søvnen, fokuserer vi på at lindre dem. Patienten afprøver forskellige lejringer med puder og andre hjælpemidler – eller vi forsøger med et glidelagen, der gør, at man lettere kan vende sig og ikke bliver vækket af at skulle skifte stilling. Skyldes den dårlige søvn uro i kroppen, kan man forsøge med en kugledyne, hvor tyngden kan virke beroligende."
Det kan også være, man har fået nogle dårlige vaner.
"Hvis en patient f.eks. skriver, at hun ikke kan sove om natten, men at hun til gengæld sover i sengen flere timer i løbet af dagen – så er det nok her, vi skal finde forklaringen. Så tager vi en snak om, at man skal sove i sin seng om natten - ikke om dagen. Har du brug for en lur i løbet af dagen, så tag en powernap på sofaen i stedet. Og sørg for at komme ud at bevæge dig og få frisk luft. Undgå koffeinholdige drikke efter klokken 17.00, osv."
Notér, hvor ofte du sover, hvor ofte du er vågen, og hvad du foretager dig, når du er vågen. Det giver dig et overblik over dit søvnmønster. Skriv gerne dagbog i en uge til 14 dage. Nogle kan straks se mønstrene, mens andre har brug for hjælp til det.
Hjælpemidler kan hjælpe dig til bedre sovestillinger, f.eks. puder og glidelagen. Du kan få råd om hjælpemidler hos Gigtforeningens rådgivning.
Sex kan virke befordrende på din søvn. Medmindre du får ondt pga. bestemte stillinger.
Stå op, hvis du ikke kan finde ro om natten: Læs i en bog, drik noget varmt. Er søvnen blot afbrudt 15 til 20 minutter, er det en god idé bare at blive liggende.
Vejrtrækningen skal være rolig. En rolig vejrtrækning får centralnervesystemet til at slappe af. Flere kommuner kan henvise til kurser i mindfulness, hvor du kan lære om din vejrtrækning.
Stabil døgnrytme. Skiftende sengetider kan være en udfordring for den gode nattesøvn, så forsøg at holde dig til nogenlunde de samme tidspunkter at stå op og gå i seng på.
Frisk luft og fysisk aktivitet i løbet af dagen er godt for nattesøvnen.
Denne artikel har været bragt i vores medlemsmagasin 'LedSager'. Læs mere om, hvordan du kan fat på magasinet