Undtagelsen: På sporet af Malene

Hvordan føles det at være en ung kvinde og samtidig være plaget af ulidelige smerter døgnet rundt på grund af en nyligt konstateret leddegigt? Hvad gør smerterne ved dig som menneske? Gør de dig angst, desperat eller bitter? Det var nogle af de spørgsmål, skuespilleren Amanda Collin var nødt til at forholde sig til, da hun skulle forberede sig på rollen som Malene i filmatiseringen af Christian Jungersens prisbelønnede spændingsroman Undtagelsen.

Bange for at miste alt

Ifølge Amanda Collin betyder det alt for Malene, at hun konstant er plaget af smerter.

"Dét at leve i et smertehelvede præger hende. Hun er dybt bekymret for, hvad gigten vil betyde for hendes liv. Kan hun få børn, kan hun få en kæreste igen, og kan hun beholde sit job? Hun er bange for at miste alt!"

Set udefra er Malene ikke særlig rar – kontrollerende og manipulerende. Men Amanda Collin ’kender’ hende på en anden måde.

"Step ét, når jeg skal spille en karakter som Malene, er ikke at dømme hende. Hvis hun gør noget ondt, skal jeg finde ud af hvorfor,” forklarer hun og tilføjer, at rollen som Malene krævede noget særligt af hende, fordi hun intet vidste om livet med en gigtsygdom. Det allerførste, hun gjorde, var derfor at kontakte Gigtforeningen.

Fik hjælp af Gigtforeningen

"Gigtforeningen viste mig nogle ret gode film om, hvordan det føles at have gigt. Noget, der gik igen, var, at det er en sygdom, som i høj grad kan mærkes, men som ingen kan se. Jeg fik også meget ud af at tale med projektleder Connie Ziegler og flere andre om deres erfaringer, følelser og tanker omkring sygdommen," fortæller Amanda Collin.

For Connie Ziegler, der har haft børnegigt, siden hun var lille, var det vigtigt at give Amanda Collin et nuanceret billede af livet med leddegigt. Dels ved at besvare skuespillerens konkrete spørgsmål, dels ved at give hende et indblik i sit eget liv:

"For eksempel spurgte Amanda, om hun ville kunne holde en almindelig bakke med kaffekopper. Det kan jeg ikke, så da hun var hjemme hos mig, viste jeg hende en rund bakke, jeg bruger. Den har en ergonomisk ring, som gør, at jeg bedre kan holde fast, så kopperne ikke skøjter rundt. Faktisk endte det med, at de lånte min bakke som en rekvisit i filmen," fortæller Connie Ziegler.

Mellem vrede og accept

Connie Ziegler ønskede også at give skuespilleren en forståelse for, at livet med leddegigt svinger meget. At man skiftevis er bekymret, vred og har mere eller mindre ondt. Samtidig med at sygdommen er kronisk. Noget, man må lære at leve med.

"Først handler det om at få gigten i ro, dernæst gælder det om at acceptere sygdommen. Ikke alle kommer så langt, men uden accepten kan du ikke mestre den. Hvis du betragter sygdommen som din fjende, kommer du til at føle dig magtesløs,” fastslår Connie Ziegler.

Derfor besluttede Amanda Collin og instruktøren sig for, at Malene kun skulle have været syg i to år.

"Jeg forestillede mig, at hun ikke var nået længere end til det punkt, hvor hun har så ondt, så ondt, tager sine piller og føler sig bitter. Lige som når man går gennem stadier af vrede eller sorg, når man mister nogen eller gennemlever livskriser,” forklarer Amanda Collin.

"Mange af dem, jeg talte med, var på den anden side af bitterheden og havde lært at leve med deres sygdom. Malene er et andet sted, og med rollen som hende håber jeg at tegne et realistisk billede af, hvordan livet med leddegigt og kroniske smerter er – eller i det mindste kan være."

Foto: Fridthjof Film

Publiceret 02.07.2020