Sådan forbereder du dig til din operation

Når du skal opereres, afhænger udfaldet ikke kun af kirurgens erfarne hænder. Du kan også selv være med til at påvirke forløbet. Læs Gigtforeningens kostvejleders, Henriette Thorseng, gode råd her.

Når du skal have udført en planlagt operation, er der som regel ventetid. Så hvorfor ikke bruge den til at forberede kroppen, så du får et så godt forløb som muligt? Sundhedsstyrelsen har lige udgivet to pjecer, der giver dig de nyeste råd og anbefalinger:

Hvis du undgår rygning og minimerer indtaget af alkohol inden operationen, mindsker du risikoen for dårlig sårheling, problemer med lungerne som lungebetændelse og infektioner, der i værste fald kan være livsfarlige.

• Hvis du ryger, er det vigtigt at lægge tobakken på hylden mindst seks uger før din operation – uanset hvor meget, og hvor længe du har røget – eller hvad du ryger. E-cigaretter indeholder også skadelige stoffer.

• Drikker du mere end fire genstande om dagen, bør du stoppe helt med alkohol mindst fire uger før operationen. Hvis du holder dig inden for Sundhedsstyrelsens anbefalinger om maks. syv genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd, er risikoen for at blive syg på grund af alkohol lille.

• Fibre fra grøntsager og fuldkorn og masser af væske kan mindske risikoen for, at din mave går i stå efter operationen.

• Nogle naturlægemidler og kosttilskud kan øge blødningen under en operation eller påvirke bedøvelsen. Spørg din læge, hvornår du evt. skal holde pause inden operationen, og hvornår du igen kan tage din naturmedicin.

• Brug ventetiden på at tilberede nogle sunde måltider, som du kan have klar i fryseren, til du kommer hjem.

• Vær i så god fysisk form som muligt. Det gør det nemmere at komme i gang med dine hverdagsaktiviteter igen.

• Du kan få hjælp til rygestop og begrænsning af alkoholforbrug. Du er også altid velkommen til at kontakte Gigtforeningens rådgivning.

• Sundhedsstyrelsens pjecer ’Stop med at ryge, når du skal opereres’ og ’Alkohol og operation’ fås på www.sst.dk.
Publiceret 09.11.2020