Hvorfor bør jeg holde op med at ryge?

Jeg har fået konstateret leddegigt, og min reumatolog anbefaler mig derfor at stoppe med at ryge. Men hvorfor har rygning en betydning for min gigt? Sådan lyder et spørgsmål til Gigtforeningens rådgivning – læs sygeplejerskens svar.

Spørgsmål

Jeg har røget cigaretter de sidste otte år, men har for nylig fået konstateret leddegigt. Nu har min reumatolog kraftigt anbefalet mig at holde op med at ryge. Jeg har bare ikke helt forstået, hvordan det hænger sammen med min gigt?

Svar fra Nanna Bacci Hartz, sygeplejerske i Gigtforeningens rådgivning

Undersøgelser viser, at rygning har meget stor betydning i forhold til leddegigt. Både når det gælder udviklingen af sygdommen, effekten af behandlingen og sidst, men ikke mindst, for de forskellige følgesyg- domme, som desværre kan komme, når man har leddegigt.

Blot et par cigaretter om dagen øger risikoen for at udvikle leddegigt markant. Leddegigt er en inflammatorisk sygdom, og rygning stimulerer den inflammatoriske proces i kroppen. Derfor vil rygere med leddegigt ofte have flere smerter og mere aktivitet i deres gigtsygdom end ikke-rygere.

Forskningen viser også, at den medicinske behandling virker dårligere, hvis du ryger. Det ser også ud til, at rygere får et mere alvorligt forløb ved COVID-19 end ikke-rygere.  Så din læge har helt ret i, at det vil være en rigtig god idé at lægge cigaretterne på hylden.

Heldigvis er der masser af muligheder for at få hjælp til at kvitte smøgerne. De fleste kommuner tilbyder gratis rygestopforløb, så tjek din kommune, om de er kommet i gang igen efter coronakrisen. Du kan også ringe til Stoplinien på tlf. 80 31 31 31. Her kan du få tilsendt materiale, tale med en rygestoprådgiver og få al den viden og støtte, du har brug for. Vil du gå digitalt, findes der flere apps. For eksempel e-kvit til voksne og Xhale til unge under 25 år.

Læs mere om muligheder for hjælp og støtte ved rygestop

Publiceret 03.08.2020