Forskning: Artrose i fingrene – kan varme vanter fjerne smerter og stivhed?

Hvis du har artrose (slidgigt) i fingrene, har du måske oplevet, at varme lindrer stivheden og smerterne. Ny forskning støttet af Gigtforeningen vil derfor undersøge, om vanter med indbyggede varmelegemer kan bruges som en metode til at lindre symptomerne. Projektet åbner dermed for en ny og simpel behandlingsmetode, som kan forbedre livskvaliteten for de mange med artrose i fingrene.

Foto: Søren Østerlund

Artrose (slidgigt) i fingrene er en ret udbredt sygdom, der bl.a. nedbryder brusken i fingerleddet og kan give stærke smerter. Leddene kan hæve og blive stive, det bliver svært at gribe om ting, og simple hverdagsaktiviteter som indkøb og madlavning er ofte en kamp.

Den eneste behandling – udover almindelig smertestillende medicin – er binyrebarkhormon, som kun virker, når sygdommen blusser op, og som på grund af bivirkninger kun gives i begrænset omfang.

Ny forskning støttet af Gigtforeningen undersøger, om vanter med indbyggede varmelegemer kan mindske smerterne og stivheden i leddene.

Karen Ellegaard, fysioterapeut og ph.d. ved Artroseambulatoriet på Parker Instituttet, Frederiksberg Hospital, står bag projektet. Hun forklarer:

”Vi mangler gode behandlingstilbud til mennesker med artrose i fingrene, hvilket er utroligt frustrerende. Ofte fortæller patienterne, at deres symptomer bliver mildere, når det er varmt. Derfor tænkte vi: Hvorfor ikke undersøge, om varme kan bruges som behandling?” siger hun og fortsætter:

”Hvis noget så simpelt som et par varme vanter kan skrue ned for dine smerter og op for dit funktionsniveau og din livskvalitet – vil det jo være fantastisk!”

Mangler viden om varme

Selvom mange med artrose giver udtryk for, at varme lindrer symptomerne, kan behandlerne endnu ikke garantere, at varmebehandling har en effekt. Der mangler nemlig viden på området, forklarer Karen Ellegaard.

”Der er faktisk aldrig forsket i effekten af systematisk varmebehandling mod artrose i fingrene – til trods for, at patienterne ofte fremhæver varme som det mest lindrende. Det håber vi, at det her projekt kan være med til at ændre på!”

På med vanten

Vanter med varmelegemer bliver normalt brugt af bl.a. skiløbere, cykelbude og andre, som opholder sig længere tid i kulde. 200 personer med artrose i fingrene deltager i projektet. Halvdelen får tildelt et sæt vanter med indbyggede elektriske varmelegemer, hvor temperaturen kan reguleres. Resten får vanter, hvor varmelegemerne er afmonteret.

”Deltagerne skal bruge vanterne minimum 15 minutter hver morgen, da det typisk er her, fingrene er stivest og gør mest ondt. I en dagbog noterer de, hvor længe de i øvrigt bruger vanterne i løbet af dagen, og hvor højt varmen er skruet op. Efter seks uger ser vi på, om deltagerne har mærket en forbedring i forhold til smerter og stivhed. Og om vanterne med varmelegemer har hjulpet mere end dem uden,” siger Karen Ellegaard.

Enkelt og forhåbentlig effektivt

Hvis det viser sig, at varmevanterne er effektive, åbner det nye muligheder for behandling af artrose i hænderne. En god nyhed for en gruppe, der ellers ikke har mange behandlingstilbud.

”Vanterne er helt ufarlige og nemme at håndtere. Og virker de, kan du bruge dem derhjemme: Om morgenen, lige inden madlavning eller ved andre aktiviteter, hvor hænderne skal i sving. De vil forhåbentlig kunne mindske smerter og stivhed og give dig bedre muligheder for at kontrollere symptomerne,” forklarer forskeren og tilføjer, at et positivt resultat også vil have betydning for behandlerne.

”Vi får ofte spørgsmålet: Er der ikke noget, jeg selv kan gøre? Og det er frustrerende ikke at have et klart svar til denne store og ofte hårdt ramte gruppe. Måske kan svaret i fremtiden være varmevanter.”

Forskningsprojektet går i gang i nær fremtid på Artroseambulatoriet ved Parker Instituttet, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Artrose i fingrene

En sygdom, som bl.a. nedbryder brusken i fingerleddene. Tilstanden er udbredt, og hyppigheden stiger med alderen. Artrosen rammer oftest i fingrenes yder- og mellemled samt tommelfingerens grundled.

De typiske symptomer:

• Smerter
  • Nedsat bevægelighed
  • Hævede og deforme led

Vil du deltage i forskningsprojektet?

Send en mail til Karen Ellegaard på: bfh-fp-vl@regionh.dk
For at deltage skal du have artrose i fingrene, men ikke andre sygdomme, som giver gener i hænderne.
De 200 deltagere bliver valgt efter først til mølle-princippet. Om man kommer i den ene eller anden gruppe bliver afgjort ved lodtrækning.
Publiceret 13.11.2020