Prøv vejrtrækningsøvelser mod smerter, bekymring og spændinger

"Bedre livskvalitet, færre smerter og indre ro – det er blot nogle af de gevinster, du får ved at træne dit åndedræt." Sådan lyder det fra Stig Pryds. Han mestrer en særlig åndedrætsteknik, han bruger som fridykker. Du kan selv få glæde af teknikken, der er nemt at lære.


Foto: Alex Tran

Som fridykker har Stig Pryds opnået stor erfaring med at træne sit åndedræt. Vi har derfor kontaktet ham for høre, om han kan hjælpe med nogle gode og nemme vejrtrækningsøvelser, som du kan udføre hjemme hos dig selv. Du kan selv prøve en af hans øvelser, som du finder nederst i artiklen.

Derudover tilbyder Stig Pryds i denne tid live-sessioner online. Det er torsdag kl. 16-17 og søndag kl. 10-11. Læs mere på Stigs egen hjemmeside (tryk på +'et øverst i højre hjørne).

Opnå indre ro og afspænding

"Selvom det at trække vejret er helt fundamentalt for os, betyder det ikke nødvendigvis, at vi gør det rigtigt. Men du har mange fordele at lære den rigtige åndedrætsteknik, især i en tid, hvor bekymringer og spændinger i kroppen måske fylder mere end normalt, som så kan forstærke de smerter, du måske allerede slås med", fortæller Stig Pryds.

Han har alvorlig psoriasisgigt og kroniske smerter i knæ og ryg. Stig Pryds trænede i et varmtvandsbassin, da han lærte åndedrætsøvelserne, som han nu bruger både på land og i vand. I dag er han én af verdens bedste fridykkere og inspirerer andre til, hvordan man kan opnå smertelindring og bedre livskvalitet via åndedrættet.

"Du kan gøre nogle helt enkle ting med din vejrtrækning. Øvelserne giver afspænding og indre ro nu og her, men de giver dig også bedre livskvalitet, stærkere hjerte og færre smerter," forklarer Stig Pryds.

Prøv Stig Pryds’ egne vejrtrækningsøvelser

  • Læg dig et roligt sted med en pude under nakke og knæhaser og et tæppe over dig. Sæt uret til at ringe efter 10 minutter.
  • Læg en hånd på maven og en på brystet. Træk vejret gennem næsen, så din mave løfter sig. Flyt luften op i brystkassen, så brystet hæver sig.
  • Ånd ud gennem sammenknebne læber – fortsæt i 1 minut. Når vejrtrækningen kører, lægger du armene ned langs siden. Hold vejret på 4. indånding og ånd så ud. Det er vigtigt, at alle udåndinger er lange. Dobbelt så lange som indåndingerne.
  • Træk nu vejret dybt ind og hold det. Slap af i ansigt, skuldre, brystkasse og mave. Hold vejret, så længe du kan, og pust langsomt ud.
  • Fortsæt til uret ringer.
  • Lav øvelsen 3 til 5 gange om ugen.

"Med tiden vil mange kunne holde vejret i tre minutter. Men glem tiden. Gå efter en rar og behagelig fornemmelse," lyder rådet fra Stig.

Publiceret 24.03.2020