Gode sko for dig med artrose – få tips fra vores eksperter

Jeg har fået artrose i mine fødder, og derfor har jeg svært ved at finde pænt og praktisk fodtøj. Hvad skal jeg se efter? Sådan lyder et spørgsmål til Rådgivningen – læs fysioterapeutens svar.


Modelfoto

Spørgsmål

Jeg har fået artrose i mine fødder, så det er blevet virkelig svært for mig at finde fodtøj, der både er praktisk og ser nogenlunde ud. Har du nogle gode råd til, hvad jeg bør se efter?

Svar fra Lone Nedergaard Nielsen, fysioterapeut i Gigtforeningens rådgivning

Vi stiller store krav til vores fødder, men glemmer ofte at forkæle dem. Føddernes skelet vejer kun få hundrede gram og skal bære hele vores kropsvægt. Derfor er det vigtigt, at de har det godt og fungerer.

En enkelt fejlstilling eller smerter i et led kan give symptomer i resten af kroppen, fordi du kompenserer for ubehaget med uhensigtsmæssige spændinger og bevægelser.

Så når du er ude at shoppe nye sko, er det ikke kun moden, du skal gå efter. Som du selv har erfaret, kan dine gigtsymptomer nemlig forværres ved brug af det forkerte fodtøj. Her er et par gode råd:

  • Vælg en blød sål med stødabsorbering.
  • Gå ikke i for små eller for spidse sko. Skoene må ikke give dig smerter og mærker, da det er et tegn på, at din fod belastes uhensigtsmæssigt.
  • Du kan evt. også benytte aflastning og indlæg:
    1. Gel-indlægssål til forfoden.
    2. Hallux valgus-tåskiller og knystbeskytter ved skæv storetå, som mindsker trykket på knysten og holder storetåen på plads.
    3. Svangstøtte og forfodsløft.
  • Vælg en fast og stabil sko.

Ligesom det er vigtigt at træne alle andre dele af kroppen, er det også vigtigt at træne sine fødder. Se gode fodøvelser på film 

Publiceret 12.02.2020