Anti inflammatorisk kost: Ikke en mirakelkur, men en livsstil

"Spis mere grønt, mange flere fibre, en masse fisk – og bevæg dig så meget du kan,"lyder opfordringen fra læge Jerk W. Langer. Han har i løbet af det seneste år holdt et væld af udsolgte foredrag om antiinflammatorisk kost i Gigtforeningens kredse. Her får du hans vigtigste tips og gode råd til en antiinflammatorisk livsstil.

”Antiinflammatorisk kost er ikke en mirakelkur, der lokker penge ud af folk, men varige kostændringer,” forklarer læge, forfatter og kostekspert Jerk W. Langer.

Han uddyber: "Du kan aldrig helbrede en gigtsygdom med kosten, men erfaringen og forskningen viser, at man kan lindre symptomer som smerter og bevægelsesindskrænkninger. Derfor er din indsats aldrig forgæves! Det er aldrig spildte kræfter. Måske falder dit kolesteroltal ikke, fordi du har valgt de forkerte forældre, men din kostændring kan sagtens have en effekt på andre faktorer. Der er altid en gevinst at hente!"

Skip rødt kød til fordel for grøntsager

Men hvad skal du spise, for at kosten er antiinflammatorisk? Ifølge Jerk W. Langer handler det ikke om, at der er én ting – eller én måde – du skal spise på. Antiinflammatorisk kost består af mange elementer. For det første bør du spise mere plantebaseret i form af grøntsager som bl.a. kål, grøntsager, bælgfrugter, frø og linser. Plantemaden skal spille hovedrollen. Skru ned for det røde kød – og gerne op for fisk.

"Skift fra kød- til planteafdelingen og gør et stop i fiskeafdelingen. Brug endelig en færdigblandet salat og frisk den op med bønner og kapers. Det tager et minut at forberede. Brug 1/2 minut ekstra og kom en halv dåse tun i. Det kan godt være, at min gode ven Claus Meyer ikke synes, at det er et gastronomisk mesterværk. Men det er antiinflammatorisk – og det er langt bedre end pølsevogn og pizza," siger Jerk W. Langer.

Spis Omega-3 fedtsyrer

Næste element er de sunde fedtstoffer, omega-3, som vi ifølge kosteksperten får alt for lidt af.

"Spis flere sunde fedtstoffer i form af omega-3 fedtsyrer, som findes i fisk og anden havføde samt nødder, frø, grønne bladgrøntsager og hørfrøolie,” råder han og tilføjer, at omega-3 i form af fiskeolieprodukter altså ikke er lige så godt.

"Fisk er altid bedre end kapsler, og når vi taler gigt, er den antiinflammatoriske dosis på 2.400 milligram omega-3 om dagen ikke svær at nå. Det svarer til en halv dåse makrel om dagen eller et pænt stykke laks – og ligesom det er vigtigt at spise varieret generelt, skal du også variere den type fisk, du spiser."

Giv tarmbakterierne noget at leve af

Et andet aspekt, som optager Jerk W. Langer i forhold til en sund livsstil, er tarmfloraen, som har større betydning for vores helbred, end man tidligere har været klar over.

"Du kan faktisk udnytte og optimere din tarmflora. Tarmbakterier lever først og fremmest af kostfibre. De kan ikke lide, når de bliver udryddet med antibiotika og får serveret sukker, dårlig mad og meget rødt kød. Så gør din kost mere grov, spis fuldkornspasta, bønnepasta, kikærter, fermenteret mad og syrnede mejeriprodukter. Se på indholdet af fibre i det, du køber," anbefaler lægen.

Han understreger, at antiinflammatorisk ikke kan erstatte betændelsesdæmpende gigtmedicin som f.eks. binyrebarkhormon, som man jo får, fordi man har brug for det.

"Men du kan måske ruste din krop til at klare medicinen bedre ved at give den gode næringsstoffer, som er med til at bygge den op. For eksempel afkalker binyrebarkhormon knoglerne, men mange fødevarer indeholder kalcium."

Bevægelse i hverdagen er vigtigt

Jerk W. Langer understreger, at bevægelse er én af hjørnestenene i den antiinflammatoriske livsstil – og han opfordrer derfor til, at du får motion ind i hverdagen.

"Hverdagsbevægelse er meget vigtigt. At få pulsen op under træning er også vigtigt, men vi ved, at det er ved hverdagsmotionen, det går galt. Vi er ramt af siddesyge. Folk spørger, hvor lidt kan jeg slippe med at bevæge mig. Det er jo forfærdeligt! Så vær fysisk aktiv i dagligdagen og prøv at få bygget så meget bevægelse som muligt ind i din hverdag – det hører med til enhver kostomlægning." 

Gode ​​råd fra læge Jerk W. Langer


Sådan bør du spise


  • Spis langsommere og kun, indtil du ikke er sulten længere.
  • Anret din mad i portioner ude i køkkenet og tag kun grøntsagerne med ind i stuen.
  • Spis ikke foran fjernsynet.
  • Intet er forbudt, når du blot spiser sundt 80% af tiden.

Det bør du spise


  • Vælg mad af god kvalitet.
  • Hold igen med det røde kød. Vælg kød fra dyr på to ben. Spis masser af fisk.
  • Spis mad med omega-3 fedtsyrer. Her er fede fisk den bedste kilde, men også frø og nødder.
  • Betragt alt ud over plantemaden som tilbehør.
  • Drik gerne et glas rødvin til din aftensmad.
  • Sørg for at få masser af kostfibre. Spis f.eks. rugbrød, bælgfrugter og rodfrugter.
Publiceret 19.02.2020