Virker varmtvandstræning mod smerter?

Jeg har en diskusprolaps i lænden og har hørt, at træning i varmt vand er godt mod smerter. Hvordan kommer jeg i gang, og kan jeg få tilskud? Sådan lyder et spørgsmål til Rådgivningen – læs fysioterapeutens svar.

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 39 år, som har en diskusprolaps i lænden. Jeg forsøger at lave øvelser derhjemme flere gange om ugen, men vil også gerne dyrke motion, hvor jeg får pulsen op. Men det får jeg virkelig ondt af. Nu hører jeg flere sige, at træning i varmt vand skulle være godt, når man har smerter. Men hvor kan jeg gå til denne form for træning, og kan jeg få tilskud?

Svar fra Gigtforeningens fysioterapeut Lone Nedergaard

Mange mennesker har rigtig god effekt af træning i varmt vand. Både i forhold til deres smerter og når det gælder evnen til at bevæge sig. Når du træner i vand og i varmtvandsbassin, aflaster du dine led samtidig med, at du træner din muskelstyrke og din bevægelighed. Men det er vigtigt at supplere træningen i vand med øvelser på land. Træning i vand er nemlig ikke vægtbærende og styrker derfor ikke knoglerne.

Der findes forskellige muligheder for at træne i varmtvandsbassin, og du kan få forskellige former for tilskud. Du kan f.eks. vælge at gå til varmtvandstræning hos en fysioterapeut, og finder du en klinik, der tilbyder denne form for træning, kan du få tilskud fra sygeforsikringen "danmark". Hvis fysioterapeuten har et  ydernummer, og hvis du får en henvisning fra din læge, kan du også få det offentlige sygesikringstilskud.

Du kan også deltage i varmtvandsundervisning på hold arrangeret af en aftenskole f.eks. Gigtforeningens Oplysningskredse (GOK), FOF eller lignende. Her behøver du ikke en lægehenvisning.

Alle kommuner yder tilskud til aftenskolerne, og dette tilskud er trukket fra prisen. På vores sider om lokale aktiviteter kan du se, hvor i nærheden af dig GOK-aftenskolerne tilbyder undervisning i varmtvandsbassin (klik på kortet eller vælg 'Region' og 'Motion' i menuen).

Publiceret 26.07.2019