Virker laserterapi på gigtsmerter?

Jeg har slidgigt i knæet og træner hos en fysioterapeut, der foreslår laserterapi som supplement til øvelserne. Vil det hjælpe? Sådan lyder et spørgsmål til Rådgivningen – læs svaret fra fysioterapeut Tina Louise Flach Svendsen.

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 46 år, der lige har fået konstateret slidgigt i mit højre knæ. Jeg går til GLA:D-træning hos en fysioterapeut og synes, at det går bedre efter, at jeg er begyndt på det. Men jeg har stadig ondt i mit knæ. Min fysioterapeut har foreslået, at vi kan supplere med laserterapi. Jeg er lidt i tvivl, om jeg skal sige ja. Det koster noget ekstra, og jeg ved jo ikke, om det vil hjælpe.

Svar fra Gigtforeningens fysioterapeut Tina Louise Flach Svendsen

Mange supplerer deres genoptræning med forskellige behandlinger, herunder terapeutisk laserterapi. Flere oplever en god effekt i forhold til deres smerter, men der findes på nuværende tidspunkt ikke nogen acceptabel læge- videnskabelig dokumentation for, at laserterapi virker på sygdomme i bevægeapparatet herunder artrose (slidgigt). Derfor er det ikke muligt at vurdere, om laserterapi vil hjælpe på dine smerter.

Selvom der ikke findes noget videnskabeligt bevis, er der alligevel mange, som benytter sig af denne behandlingsform og oplever, at den har en god virkning. Det er derfor vigtigt, at du får grundig information fra fysioterapeuten om formålet med behandlingen, mulige bivirkninger, samt hvornår du kan forvente en effekt, så du ikke risikerer at betale for ti behandlinger, uden at de har nogen virkning.

Publiceret 21.01.2019