Prøv GLA:D-træning, der virker mod artrose

Har du artrose (slidgigt) i knæ eller hofte, og lever du med smerter og nedsat bevægelighed? Så kan GLA:D være noget for dig. GLA:D er en kombination af uddannelse og øvelser, hvor du lærer at træne effektivt og tackle dine smerter. Og det virker. Læs mere i interviewet med fysioterapeut Pia Skyttegaard, der er certificeret GLA:D-underviser.

Træning der virker

Forkortelsen GLA:D står for Godt Liv med Artrose i Danmark. Det er et populært behandlingskoncept, der kombinerer træning og undervisning til de mange, der lever med smerter på grund af artrose i knæ eller hofte. Og det virker. Siden starten i 2013 har næsten 23.000 danskere gennemført det otte uger lange forløb, som varetages af specialuddannede fysioterapeuter.

Nærmest magisk træning

Fysioterapeut Pia Skyttegaard er certificeret GLA:D-underviser og har haft mere end 100 patienter igennem forløbet, siden hun udbød det første gang i 2014.

"GLA:D er et skønt koncept at arbejde med. Det er velkendte øvelser, der er lagt i ramme i forhold til antal gentagelser og fremskridt. Forløbet forbedrer samarbejdet mellem musklerne omkring knæ og hofte, så belastningen på leddet bliver mere hensigtsmæssig. Det hedder neuromuskulær træning, og det virker," siger hun.

Ifølge Pia Skyttegaard er effekten af GLA:D så tydelig for deltagerne på hendes hold, at deres motivation bliver skyhøj.

"De to gange teori og de 12 gange træning understøtter hinanden. Det er præcis, hvad der er brug for, og det virker nærmest magisk. Alfa og omega er kvaliteten i udførelsen af øvelserne," forklarer hun.

Bedre smertemestring

For eksempel lærer deltagerne at føre knæet lige ud over foden i de mange stående øvelser. De lærer også at tolke deres egne smertesignaler og hverken ignorere dem eller lade sig styre af dem.

"Deltagerne lærer at forholde sig til niveau og varighed af deres smerte – og i samarbejde med mig justere træningen. Det må godt koste lidt smerte, men ikke for meget eller for længe," siger Pia Skyttegaard.

Deltagerne sætter et personligt mål i begyndelsen af forløbet. Mange vil gerne kunne gå længere eller have mindre ondt i hverdagen. Andre ønsker at udsætte tidspunktet for operation eller helt slippe for kniven.

"GLA:D er meget tilfredsstillende at arbejde med. Tidligere behandlede fysioterapeuter artrosepatienter meget forskelligt. Nu har vi noget, som vi ved virker. Jeg kan godt lide at lade deltagerne starte samtidig på holdene. De kæmper sammen, de slutter sammen, og de får diplomer sammen," slutter fysioterapeuten.

Kort om GLA:D

GLA:D-konceptet er opfundet af Ewa Roos, professor fra Syddansk Universitet og lektor Søren Thorgaard Skou fra Syddansk Universitet og Næstved-Slagelse-Ringsted- Sygehuse. Metoden anvendes overalt i landet – og som noget nyt også Kina, Australien og Canada – og støttes af Gigtforeningen.

Sådan virker GLA:D

I gennemsnit oplever patienterne, at deres livskvalitet stiger med omkring 10 % umiddelbart efter forløbet. Et år efter er den steget til omkring 18 %. Deltagernes smerter reduceres med i gennemsnit 25 %, og forbruget af medicin falder ligesom antallet af sygemeldinger.

Indholdet i GLA:D

• Indledende undersøgelse, test og individuel introduktion til øvelser.
  • To gange teoretisk undervisning.
  • Mindst 12 gange træning over seks uger.
  • Opfølgning og ny test efter tre måneder og opfølgning igen efter 12 måneder.

Træningen i GLA:D

• 10 øvelser, som hver udføres i 2–3 runder af 10–15 gentagelser.
  • Øvelserne retter sig mod funktion, styrke, balance og stabilitet.
  • Hver øvelse findes i fire sværhedsgrader.
  • Hver session begynder med opvarmning og slutter med udspænding.

Se øvelserne på film

Kom i gang med GLA:D

• GLA:D er til dig med smerter, gener eller nedsat funktion i hofte eller knæ.
  • GLA:D udbydes på fysioterapeutklinikker og i nogle kommuner.
  • Du kan henvende dig direkte til de fleste udbydere af GLA:D, find dem på www.glaid.dk.
  • Med henvisning får du tilskud fra sygesikringen og visse sundhedsforsikringer.

"Mine smerter forsvandt mirakuløst"

Aino Winther-Pedersen på 53 år har artrose og smerter i begge knæ og svært ved at gå på trapper. Hun er nu i gang med anden runde af træningsforløbet GLA:D hos sin fysioterapeut Pia Skyttegaard i klinikken FysioDanmark Gentofte.

"Jeg kan mærke, at jeg får muskler i spil, som ellers var svundet ind. Da jeg kom her første gang, kunne jeg hverken løbe eller gå på stejle trapper. Det blev jeg bedre til. Smerterne forsvandt mirakuløst, men vendte tilbage, fordi jeg ikke holdt fast i træningen," siger Aino, der denne gang vil træne videre efter forløbet – enten hjemme eller i klinikkens træningscenter.

Aino anbefaler GLA:D vidt og bredt og er begejstret over, hvor godt det virker.

"Jeg kan blive helt rørt. Det er så vigtigt, at alle dem, der har artrose og går rundt og spiser mange smertestillende piller eller bare venter på operation, får tilbudt GLA:D".

Foto: Jacob Ljørring

Publiceret 12.02.2019