Få Jerk W. Langers bud på antiinflammatorisk livsstil

"Det er hverken kompliceret eller svært at leve sundt - det handler om simple principper, som nemt kan indpasses i hverdagen," siger den kendte læge Jerk W. Langer. I det nye år besøger han en række af Gigtforeningens kredse med sit foredrag om antiinflammatorisk kost og livsstil.

Fundamentet i antiinflammatorisk kost stammer fra middelhavskosten og fra japansk madkultur og består af mange grøntsager, fisk, friske uforarbejdede råvarer og kostfibre.

Forskning har vist, at omega-3-fedtsyrer (fiskeolie), som findes i fede fisk, har en lindrende virkning på symptomer ved inflammatoriske gigtsygdomme. Derudover tyder det på, at plantebaseret mad er gavnligt mod inflammation, mens mættet fedt og sukker lader til at have en negativ effekt.

"De positive effekter af en ændring af kosten i antiinflammatorisk retning er, at gigtsymptomerne ofte bliver mindre udtalte. Mange oplever færre smerter, vægttab, bedre søvn, sundere tarmflora, stabilt blodsukker og mere energi. På sigt kan antiinflammatorisk kost være med til at forebygge, at mennesker med gigt får andre problemer, f.eks. hjertekarsygdom og knoglebrud," forklarer Jerk W. Langer.

Grøntsagerne er hovedretten, kødet tilbehøret

Antiinflammatorisk kost er ikke en restriktiv diæt, men smidige principper. Der er fødevarer, som det ifølge de antiinflammatoriske principper er fornuftigt at gå uden om. Men når det er sagt, er der ikke én rigtig måde at spise på. Der er mange. F.eks. plejer Jerk W. Langer at sige, at den sundeste grøntsag er den, du får spist.

"Det vigtigste princip er at lade grøntsagerne fylde mest på tallerkenen. De skal være hovedret – hertil mindre kød, mere plantemad. Tilbehøret må gerne være fisk. Om grøntsagerne kommer fra frost og fisken fra dåse, kommer i anden række," siger han.

Ingen løftede pegefingre

Herudover bør man spise mange grove kulhydrater og fibre, begrænse indtaget af hvidt brød, slik, kage, kiks og fødevarer med store mængder hvidt sukker, ligesom man bør undgå for meget mættet fedt fra mælkeprodukter. Fedtstof som smør og olie er ikke forbudt, men skal være af en god kvalitet. Desuden er det godt at lave maden selv og spise langsomt.

"Mennesker, der spiser langsomt og koncentrerer sig om maden, bliver mætte af mindre mængder mad. Antiinflammatorisk kost er ikke en slankekur, men det er en bonus, at langt de fleste taber sig, når de ændrer deres kost. Har du gigt, bør du undgå overvægt, da de ekstra kilo belaster leddene, og det kan give smerter."

Livet skal ikke ødelægges af regler

At leve antiinflammatorisk betyder ikke, at der ikke er plads til at afvige fra principperne. Livet skal ikke ødelægges af regler! Der er ingen tvivl om, at et stykke kage forlænger de gode stunder i livet. Og det skal der også være plads til – bare ikke hver dag, fastslår Jerk W. Langer.

Antiinflammatorisk livsstil handler også om bevægelse og træning. Fysisk aktivitet opbygger muskler, der styrker og støtter de svage led. Regelmæssig bevægelse og træning gør, at kroppen kan klare større belastning med færre ledsmerter.

De små skridt tæller også

Tænk bevægelse ind i hverdagen. Det vil sige gåture, havearbejde, cykling til og fra job, leg med børn og børnebørn osv. Stå op under reklamerne i fjernsynet, anbefaler Jerk W. Langer.

"Ikke alle har overskud til at omlægge deres liv. Og det skal du ikke dunke dig selv i hovedet med. Heldigvis tæller de små skridt også. Det er bedre at være fysisk aktiv en halv time dagligt, end slet ikke at røre sig. Og det er bedre at spise grøntsager som hovedret to dage om ugen, end aldrig."

Det er Jerk W. Langers erfaring, at mennesker med gigt, som tænker de antiinflammatoriske principper ind i dagligdag, får mere overskud. De positive cirkler, kalder han det. F.eks. giver antiinflammatorisk spiseadfærd færre ledsmerter. Færre smerter giver bedre søvn. Bedre søvn giver mere overskud til fysisk aktivitet. Det bider sig selv i halen på den gode måde, fastslår han.

Har du lyst til at høre Jerk W. Langer fortælle mere om antiinflammatorisk livsstil, kan du møde ham til foredrag i Gigtforeningens kredse.

Find foredrag nær dig

23. januar i Herning - Vestjyllandskreds

28. januar i Hvidovre - Hovedstad Vest-kreds

30. januar i Silkeborg - Søhøjlandskreds

31. januar i Rønde - Randers-Djurlands-kreds

21. februar i Haderslev - Sønderjyllandskreds

2. april - i Birkerød - Hovedstad Nord-kreds

3. april - Lolland-Falster-kreds

4. april i Aakirkeby - Bornholmskreds

9. april i Viborg - Viborg-Skive-kreds

10. april i Aalborg - Aalborgkreds (udsolgt)

11. april i Hjørring - Vendsysselkreds (udsolgt, men du kan komme på venteliste)

15. april i Esbjerg - Sydvestjyllandskreds

12. juni i København - Københavnskreds

Gør den antiinflammatoriske livsstil let for dig selv

• Anret en tallerken med grønt fra morgenstunden og sørg for, at indholdet er spist, inden dagen er omme.
  • Portionsanret dine måltider i køkkenet og lad resten af maden stå, mens du spiser. Grøntsager må gerne komme ind på bordet.
  • Kniber det med at finde tid til madlavning, er forretningernes måltidsløsninger et fint alternativ, f.eks. en foliebakke med fisk og rodfrugter eller en færdigpakket salat og en dåse tun.
  • Sluk fjernsynet og læg telefonen væk under måltidet. Få resten af familien med på vognen. Gode vaner er lettere at fastholde i fællesskab med andre.
  • Undgå at have søde sager, chips og kiks i køkkenskufferne. Erstat de inflammatoriske madvarer med antiinflammatoriske alternativer, f.eks. nødder..
Publiceret 10.12.2018