Nye billedmetoder skal sikre tidligere og bedre behandling

Et nyt forskningsprojekt skal undersøge den optimale brug af nye billedmetoder. Målet er tidligere og bedre behandling af inflammatoriske gigtsygdomme som leddegigt og psoriasisgigt.

Et stort forskningsprojekt, som Gigtforeningen har støttet med knap 1.4 mio. kroner, skal afdække, hvordan nye billedmetoder bedst bruges til at diagnosticere, følge og forudsige sygdomsforløbet ved inflammatoriske gigtsygdomme som f.eks. leddegigt og psoriasisgigt.

I spidsen for projektet står professor Mikkel Østergaard, og han håber, at resultaterne kan være med til at forbedre behandlingen af betændelsesgigt.

”Jeg forventer, at forskningen vil give vigtig ny viden om, hvordan billedmetoderne bedst anvendes, så de bliver så værdifulde som muligt i klinisk praksis. Resultaterne skal gerne føre til, at mennesker med betændelsesgigt bliver diagnosticeret hurtigere, og at de bliver fulgt mere præcist, så vi kan tilrette behandlingen bedst muligt. Alt i alt håber jeg på et bedre behandlingsforløb,” siger Mikkel Østergaard.

De metoder, som undersøges, er ultralydsskanning, helkrops-MR-skanning og en helt ny metode, som kaldes optisk skanning, hvor man gennemlyser leddene.

Vigtige redskaber i sygdomsforløbet

Hurtig diagnosticering af betændelsesgigt er essentielt for at få et så godt sygdomsforløb som muligt, og her kan de nye, præcise billedmetoder spille en vigtig rolle, fortæller Mikkel Østergaard.

”Det, at man så tidligt som muligt finder ud af, hvad folk fejler, gør, at man kan sætte behandlingen i gang hurtigere. Det er vigtigt for mennesker, som har ondt, at man hurtigt finder ud af, hvilken sygdom de har, så man kan iværksætte den rigtige behandling, og de kan få det bedre, siger han.

Metoderne er også vigtige i opfølgningen, hvor man holder øje med, hvordan det går med behandlingen, samt i forhold til at forudsige, hvordan det kommer til at gå den enkelte patient.

”Vi vil se på, hvordan det går i forhold til smerter, funktionsevne og livskvalitet og om sygdommen ødelægger leddene,” siger Mikkel Østergaard, der er ophavsmand til en række store, internationale studier, som blandt andet har ført til, at der er indført retningslinjer for, hvordan de forskellige former for billeddiagnostik anvendes.

Foto: Claus Boesen

Publiceret 01.10.2016