Kroniske smerter: Cannabis gav mig et nyt liv

"Det gik op for mig, at rigtig mange med gigt har god gavn af cannabis, og mit liv var blevet så utåleligt, at jeg var villig til at prøve hvad som helst", siger Tina Kjersgaard Ulriksen, der efter få uger i behandling med medicinisk cannabis oplevede smertelindring.

Tina Ulriksen

Tina Kjersgaard Ulriksen er 43 år gammel – og hun har haft smerter hele sit voksne liv. For seks uger siden fik hun ordineret medicinsk cannabis. Det har vendt op og ned på hendes tilværelse.

Da Tina var 19 år og i lære som farmakonom, skulle hun en dag løfte en tung kasse med medicin. SLAM! sagde det – så lå hun der. Og hun har haft ondt lige siden. Det er nu 24 år, syv diskusprolapser og tre rygoperationer siden. I mellemtiden har Tina også fået diagnosen psoriasisgigt.

Smertesystemet levede sit eget liv

Da Tina fik psoriasisgigt, var det begyndelsen på et langt og frustrerende forløb med skiftende medicin, som enten ikke virkede eller gav voldsomme bivirkninger. Til sidst anbefalede Tinas reumatolog, at hun skulle holde en pause fra al slags gigtmedicin de næste fire–fem år.

Derefter blev Tina blot behandlet med morfin, der dæmpede ledsmerterne. Men Tina har også været plaget af såkaldte neuropatiske smerter, som bl.a. betød, at hun ikke kunne tåle selv den mindste berøring. Og dem virkede morfinen ikke på.

"Jeg tror, mit smertesystem var blevet overfølsomt efter alle de år. Det var som om, det levede sit eget liv. Det lyder underligt, men man kunne røre min hud forsigtigt eller nive mig hårdt – det gjorde lige ondt," fortæller hun.

Nej til det sorte marked

En dag talte Tina med en veninde, som også havde kroniske smerter. Hun havde besluttet sig for at prøve cannabisolie efter at have søgt information i en Facebook-gruppe, hvor brugerne udveksler erfaringer om cannabis. "Det gik op for mig, at rigtig mange med gigt har god gavn af cannabis, og mit liv var efterhånden blevet så utåleligt, at jeg var villig til at prøve hvad som helst. Næsten, i hvert fald ..."

Da Tina stadig fik stærk smertestillende medicin, turde hun trods alt ikke binde an med cannabisolie uden at have en læge med på sidelinjen. "Jeg gik ned til min praktiserende læge og bad om at få en henvisning til en smertespecialist. Han havde ikke megen fidus til cannabis, men indvilligede alligevel."

Cannabis på recept

Tina fik en henvisning til Tina Horsted, som er speciallæge i anæstesi og smertebehandling. Lægen vurderede, at hendes symptomer kunne afhjælpes med medicinsk cannabis af typen THC (TetraHydroCannabinol). Speciallægen skrev en recept, og da Tina har prøvet alle andre tilgængelige former for medicin uden at blive lindret, kunne hun få tilskud. Effekten begyndte allerede at vise sig efter 14 dage, især på nervesmerterne.

Læs interview med læge Tina Horsted, der behandler gigtpatienter med medicinsk cannabis 

Nu kan jeg lægge planer

Da Tina efter fire ugers behandling med cannabisolie var til kontrol hos sin reumatolog, fik hun som sædvanligt taget blodprøver. Indholdet af CRP (C-reaktiv protein), der er et særligt protein, som kroppen producerer, når gigten er aktiv, var næsten normalt – og det laveste, siden hun fik diagnosen psoriasisgigt.

”Men det er jo ikke sådan, at jeg er blevet rask og fuldstændig smertefri på halvanden måned. Jeg skal stadig huske at tage nogle hvil i løbet af dagen. Men i mange år har jeg været vant til, at det var umuligt at planlægge noget som helst. Sådan er det ikke længere. Det er jo et helt nyt liv!”

Foto: Jacob Ljørring

Publiceret 19.12.2016