Lad os bekæmpe folkesygdommen "Ondt i Muskler og Led"

Af Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen

Hjertesygdomme, kræft og blodpropper er de sygdomme, som koster flest danskere livet. Muskel- og skeletsygdomme koster til gengæld flest tabte gode leveår. De er skyld i en fjerdedel af vores sygefravær og er den næst hyppigste årsag til førtidspension herhjemme.

Vi skal selvfølgelig søge at bekæmpe alle sygdomme. Men nu er tiden kommet til, at vi sætter større fokus på sygdomme, som vi skal leve med – ikke kun dem, som vi dør af. Der er masser af politisk velvilje til at sætte ”Ondt i Muskler og Led” på dagsordenen, viste en velbesøgt konference på Christiansborg forleden. Her satte Gigtforeningen en række politikere, forskere, kommuner og organisationer stævne for at få nogle bud på, hvordan vi bekæmper en af nutidens største folkesygdomme.

Danmark halter bagud

Smerter i muskler og led påvirker i hundredtusindvis af danskere. Mange har så ondt, at de i en arbejdsdygtig alder ufrivilligt må trække sig fra arbejdsmarkedet. Andre går hver dag på job, men smerter i kroppen forhindrer dem i at arbejde effektivt. Det går ud over livskvaliteten, og det går ud over samfundsøkonomien.
Beskæftigelsesministeren erkender, at Danmark halter bagud, når det gælder det psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Hele 34 % af de anmeldte erhvervssygdomme i 2016 skyldtes en muskel- og skeletsygdom. Regeringen har som mål at indgå en politisk aftale om arbejdsmiljø inden folketingsvalget. Ja, tak, siger vi her i Gigtforeningen. Og selvfølgelig en aftale, som tænker i forebyggelsesindsatser.

Smerter koster milliarder

Problemet bliver kun større i fremtiden. I løbet af de kommende år trækker de store årgange sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Færre unge vil erstatte dem, og vi oplever allerede nu stigende mangel på arbejdskraft.
Flere end 700.000 danskere er allerede diagnosticeret med en muskel- og skeletlidelse. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed betød sygdomme i led, ryg og muskler i 2010 et samlet produktionstab på ca. 9 mia. kr. Merudgifterne til behandling i sundhedsvæsenet, sygedagpenge og førtidspension løb op i over 20 mia. kr.
Al fornuft tilsiger, at det er bedre at bruge penge på forebyggelse end på passiv forsørgelse.

Vi har alle et ansvar

PensionDanmark har forsøgsvis etableret en sundhedsklinik midt på en byggeplads, hvor ansatte med smerter i muskler og led hurtigt og effektivt kan få behandling hos en speciallæge. Den ordning har ifølge pensionsselskabet resulteret i et fald i sygefravær på mellem 5 og 10 %. Energiselskabet Ørsted gør en dyd ud af at ”vedligeholde de ansatte,” som hver dag med hårdt fysisk arbejde vedligeholder vindmøllerne. Og i Hjørring Kommune har de med succes fået 50 % flere borgere end i andre kommuner i Nordjylland flyttet fra passiv forsørgelse til at være en del af arbejdsstyrken. Hvilken effekt ville dén indsats ikke have, hvis den blev bragt op i en national skala!

Lad os lægge en plan

Forskerne har evidens for, hvad der virker. I al sin enkelhed skal vi blive ved med at være aktive. Vi skal have fysisk aktivitet integreret i vores hverdag. Vi skal have hjælp til at håndtere smerter. Og så skal vores arbejdsplads blive bedre til at tilrettelægge arbejdet, så vi kan holde til - og beholde - vores job, også når vi vender tilbage efter et sygdomsforløb.

Med andre ord: at fastholde mennesker med smerter i muskler og led på arbejdsmarkedet kræver løsninger på tværs af sundhed og beskæftigelse. Vi skal tilbyde helhedsorienteret, tværfaglig behandling i form af hurtig udredning, fysisk træning, sociale indsatser samt forebyggelse og rehabilitering på arbejdspladserne gennem f eks en varierede arbejdsstillinger og -rutiner.

Politikerne har anerkendt udfordringen, og bolden er givet op. Nu er det op til Folketinget at gribe den og sætte ind med en national handlingsplan for forebyggelse af muskel- og skeletsygdomme.

Bragt i Altinget, november 2018

Publiceret 16.11.2018