Danmark mangler arbejdskraft – lad os passe på den, vi har!

Smerter i muskler og led påvirker hundredetusindvis af danskere. Mange har så ondt, at de ikke kan gå på arbejde, selv om de er i den arbejdsdygtige alder. Andre går hver dag på job, men smerter i kroppen forhindrer dem i at arbejde effektivt. Smerter i muskler og led går ud over livskvalitet, og det går ud over samfundsøkonomien.

Flere end 700.000 danskere er allerede diagnostiseret med en muskel- og skeletlidelse. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed medførte sygdomme i led, ryg og muskler i 2010 et samlet produktionstab på ca. 9 mia. kr. Merudgifterne til behandling i sundhedsvæsenet, sygedagpenge og førtidspension løb op i over 20 mia. kr.

Det er baggrunden for, at Gigtforeningen står bag en Konference om muskel- og skeletsundhed fredag d. 26. oktober 2018 kl. 8.30-14 på Christiansborg.

Problemet bliver kun større i fremtiden. I løbet af de kommende år trækker de store årgange sig tilbage. Færre unge vil erstatte dem, og vi oplever allerede nu stigende mangel på arbejdskraft.

-Det er da et paradoks, at virksomhederne samtidig efterlyser udenlandsk arbejdskraft. I stedet bør vi fastholde den arbejdskraft, vi har, på arbejdsmarkedet, så flest muligt kan blive i deres job indtil pensionsalderen. Derfor skal vi have en national handlingsplan for forebyggelse af smerter i muskler og led, siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

-Jeg er forundret over, at samfundet ikke tidligere har sat skarpt fokus på et område, som har så store konsekvenser for så mange mennesker i Danmark. Konferencen er et led i at give et spark bagi til arbejdsgivere, fagbevægelse og politikere, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører, S.

-Vi har brug for en helt ny tilgang til forebyggelse, når vi taler om muskel- og skeletsygdomme. Fysisk aktivitet og træning er afgørende. Det er farligt at sidde på en stol i 8-10 timer i døgnet. Vi skal bevæge os i arbejdstiden, siger Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed og formand for Vidensråd for Forebyggelse.

Program:

9.00: Velkomst

v. sundhedsordførere Jane Heitmann (V) og Flemming Møller Mortensen (S)

9.10: Rammen for konferencen

v. Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen

9.20: Flere gode leveår på arbejdsmarkedet

v. Troels Lund Poulsen, beskæftigelsesminister

9.40: Session 1: Hvor skal vi sætte ind?

Sammenhængen i samfundet v. Torben Tranæs, forskningsdirektør og professor, VIVE

Muskel- og skeletsygdomme – kan det forebygges? v. Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed og formand for Vidensråd for Forebyggelse

10.35: Pause

10.50: Session 2: Viden og inspiration - eksempler på indsatser, der virker