Sådan tackler du smerter i led, ryg og muskler i arbejdslivet

Omkring hver femte voksne dansker har kroniske smerter – og den hyppigste årsag er gigt. Mange bider tænderne sammen, sluger noget smertestillende og tager så smerterne med sig på arbejde. Ny viden viser, at den rigtige træning, behandling og viden om smertemestring gør det muligt for flere at bevare kontakten til arbejdsmarkedet på trods af smerter.

Gigtforeningen inviterer mandag den 29. oktober til borgermøde på Vordingborg Uddannelsescenter. Her vil landets førende eksperter dele den nyeste viden inden for forskning og behandling af smerter og give gode råd til et godt arbejdsliv trods smerter.

På borgermødet giver bl.a. sygeplejerske Lotte Peacock og psykolog Ane Fosse gode råd til, hvordan man som gigtpatient kan håndtere sit sociale liv trods smerter.

”For mange er det en stor sorg ikke at kunne overkomme det samme som før. Accept er ikke det samme som at give op. Tværtimod! En stor del handler om at tilpasse sin energi, dele opgaverne op og lægge mærke til, hvad der giver glæde i livet,” siger Lotte Peacock og Ane Fosse.

Smertetilbud skal ikke bare handle om medicin

Den hyppigste årsag til kroniske smerter er problemer i led, ryg og muskler. En undersøgelse fra Gigtforeningens brugerpanel viser, at syv ud af ti dagligt går på arbejde trods smerter. Undersøgelsens resultater viser også, at tre ud af fire med smerter tager smertestillende medicin for at få hverdagen til at hænge sammen.

”Smerter er et stort og overset problem i vores samfund. Der er behov for tværfaglige tilbud, som er ens for alle, uanset hvor man bor i landet. Tilbuddene skal ikke bare handle om medicin, men inddrage mentale redskaber og fysisk træning, så den enkelte får værktøjer til at tackle og dæmpe de daglige smerter, ” siger direktør i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind.

Regeringen har i efteråret afsat 14 mio. kr til en politisk plan, der skal forbedre livet for de mange danskere, der har smerter hver eneste dag. Det er en mærkesag, som Gigtforeningen har kæmpet længe for.

Borgermødet finder sted:

Mandag den 29. oktober på Vordingborg Uddannelsescenter, Chr. Richardtsvej 45, 4760 Vordingborg, kl. 17.00-19.15. Alle er velkomne. Tilmelding sker på www.gigtforeningen.dk/vordingborg Pris: 50 kroner, som inkluderer en sandwich og drikkevarer.

Fakta om smerter:

• Hver 5. voksen lever med smerter, den hyppigste årsag er problemer i led, ryg og muskler.
  • 3 ud af 4 med en gigtsygdom har ifølge en ny undersøgelse i Gigtforeningens brugerpanel dagligt smerter
  • 3 ud af 4 med konstateret gigt og smerter tager smertestillende medicin
  • 7 ud af 10 med konstateret gigt og smerter går på arbejde trods smerter
  • Hver 5. voksen med konstateret gigt føler sig isoleret på grund af smerter

Program:

Kl. 16.30 Dørene åbnes

Kl. 17.00 Velkomst v. Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen

Kroniske smerter i muskler og led – hvad ved vi, og hvordan kan vi behandle dem? v. Henning Bliddal, professor, dr. med., Parker Instituttet

Kan smerter i muskler og led skyldes arbejde – og kan de forebygges? v. professor Ole Steen Mortensen, Holbæk Sygehus

Hvordan kan smertemestring hjælpe dig? V. psykolog Ane Fosse og sygeplejerske Lotte Peacock, Sano Middelfart

Hvor er der behov for politiske tiltag for at forbedre behandlingen? V. Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

Spørgsmål til oplægsholderne og afrunding af dagen.

For yderligere oplysninger:

Presseansvarlig Kirsten Palmer, tlf.: 51 43 97 45 eller e-mail: Kpalmer@gigtforeningen.dk

Publiceret 24.10.2018