Debat: En skandale, at myndighederne sidder på hænderne

Fem om dagen eller fem om ugen? Når det gælder de små, gule gigtpiller med navnet Methotrexat, kan svaret være forskellen på liv eller død. Det seneste eksempel på et dødsfald er en 80-årig kvinde, der døde, fordi kommunens plejepersonale fejlagtigt igennem længere tid havde doseret fem piller om dagen i stedet for fem om ugen.

Få måneder forinden døde en 90-årig kvinde på et plejehjem i Hørsholm af samme årsag. Og Gigtforeningens rådgivning blev så sent som for godt en uge siden kontaktet af en datter til en ældre kvinde, som var indlagt med samme form for forgiftning. Heldigvis blev kvinden indlagt tidsnok til at redde livet.

Det er selvsagt helt utilstedeligt, at disse fejlmedicineringer bliver ved med at forekomme. Men endnu værre er det, at det er sundhedsfaglige, der står bag.

Husk, at vores ansvar er endnu større over for patienter, som ikke er i stand til at dosere medicin til sig selv. Deres liv afhænger af, at et professionelt sundhedspersonale forstår noget så grundlæggende som at håndtere medicin rigtigt.

Der findes ikke noget samlet overblik over, hvor mange fejl der sker med Methotrexat, men tal fra Dansk Patientsikkerhed viser, at der fra 2013 til 2017 blev indberettet fem dødsfald.

Det må antages, at der er tale om et mørketal, idet mange dødsfald blandt ældre mennesker på plejehjem og sygehuse ikke anmeldes. Styrelsen for patientsikkerhed har nu løftet pegefingeren over for regioner og kommuner. En skrivelse indskærper, hvor farligt et middel Methotrexat er i ukyndige hænder, og sætter streg under ansvaret for at undgå fejlmedicinering.

Sygeplejerske-og sosu-uddannelsen sætter nu også øget fokus på at undervise i at behandle med midlet. Fra Lægemiddelstyrelsen lyder det, at det europæiske lægemiddelagentur er i gang med at undersøge, hvordan ulykkerne kan forebygges. Resultatet af arbejdet foreligger »i løbet af få måneder«. Alt det har vi slet, slet ikke tid til at vente på. Det er helt utåleligt og en skandale at være vidne til, hvor længe myndighederne har siddet på hænderne.

Hvis vi skal undgå, at næste dødsfald rammer overskrifterne, må vi handle øjeblikkeligt. Det må være muligt, at vi her i landet sætter selvlysende advarselsmærker på pakningerne.

Det må være muligt at indsætte en begrænsning på doseringen, som det sker med anden farlig medicin. Og intet forhindrer, at kun specielt uddannet sundhedspersonale fremover har bemyndigelse til at uddele Methotrexat. Det er helt afgørende, at sundhedsministeren nu tager ansvar og gør alt, hvad der overhovedet er muligt for at forhindre gentagelser. Vi kan ganske enkelt ikke acceptere et samfund, hvor mennesker omkommer af en medicin, som er skabt til at give dem livet tilbage. Vi kan ganske enkelt ikke acceptere et samfund, hvor mennesker omkommer af en medicin, som er skabt til at give dem livet tilbage.

Debatindlæg publiceret i Jyllands-Posten den 10. juli 2018

For yderligere oplysninger kontakt venligst

Kirsten Palmer, presseansvarlig, Gigtforeningen, tlf. 51 43 97 45KPalmer@gigtforeningen.dk

Publiceret 10.07.2018