H.M. Dronningen overrækker pris til dansk forsker i autoimmune gigtsygdomme

Dronning Ingrids Forskerpris går i år til professor ved Aarhus Universitet og overlæge, dr.med. på Aarhus Universitetshospital Bent Deleuran for hans mangeårige forskning i autoimmune gigtsygdomme. Hendes Majestæt Dronningen overrakte prisen på Amalienborg i forbindelse med Den Internationale Gigtdag.

Fra venstre ses: Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind, Hendes Majestæt Dronningen, prismodtager, professor, dr. med. Bent Deleuran, Gigtforeningens bestyrelsesformand Ulrik Bülow og formand for Gigtforeningens forskningsråd Ellen-Margrethe Hauge. Foto: Kim Dahl, Effect Photo / Gigtforeningen.

Bent Deleuran har blandt andet forsket i, hvad der sker, når immunsystemet misforstår sin opgave og i stedet for at gå løs på udefrakommende bakterier og virus angriber kroppens raske celler. Det gør sig gældende ved f. eks. leddegigt, rygsøjlegigt og psoriasisgigt.

"IL17, IL21…..STAT3 – bogstaver og tal som kan gøre de fleste af os rundtossede. Ikke Bent Deleuran. Det er nemlig betegnelser for de signalstoffer, han er optaget af. De formidler besked fra celle til celle. De kan kobles til skader på led. Og de kan måles i blodet og forudsige, hvilke patienter der er i risiko for at få skader på deres led," sagde professor Ellen-Margrethe Hauge, formand for Gigtforeningens Forskningsråd, ved overrækkelsen.

Opfylder drømmen om at blive mor

Bent Deleuran har også i en årrække beskæftiget sig med kvinder med sjældne bindevævssygdomme som f. eks. SLE/lupus, som ønsker at blive gravide. Lupus rammer især yngre kvinder og forhøjer risikoen for at abortere. Ved at følge kvinderne ekstremt tæt og hele tiden tilpasse behandlingen til den enkelte, har Bent Deleuran medvirket til, at mange af dem har fået opfyldt drømmen om at blive mor.

"Er der nogen, der synes, du fortjener at blive hædret med en pris, er det disse kvinder!" sagde Ellen-Margrethe Hauge.

Bent Deleuran er desuden ophavsmand til mere end 100 videnskabelige artikler og har bidraget til adskillige faglige værker. I 2009 blev han hædret med titlen "Årets Underviser" ved Aarhus Universitet og har sideløbende undervist gigtpatienter i sygdommen.

100.000 kroner bringer forskningen videre

Det er Gigtforeningen, der har indstiftet Dronning Ingrids Forskerpris. Den uddeles hvert år i forbindelse med Den Internationale Gigtdag den 12. oktober til en markant profil inden for dansk gigtforskning. Med æren følger 100.000 kroner til forskning.

Dronning Ingrids Forskerpris blev indstiftet i 1978 for at markere, at Dronning Ingrid havde været protektor for Gigtforeningen i 25 år. Hendes arbejde videreføres i dag med stort engagement af H.M. Dronningen.

Ved overrækkelsen deltog også Gigtforeningens formand Ulrik Bülow og Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst

Kirsten Palmer, presseansvarlig, Gigtforeningen, tlf. 51 43 97 45 eller e-mail Kpalmer@Gigtforeningen.dk

Fakta om autoimmune sygdomme

• Omkring 220.000 mennesker i Danmark lever med en autoimmun sygdom.
  • Autoimmune sygdomme opstår, fordi immunsystemet angriber kroppens eget væv.
  • Blandt autoimmune sygdomme hører leddegigt og psoriasisgigt samt den sjældne, men ofte alvorlige bindevævslidelse lupus.
Publiceret 11.10.2017