Tusindvis af danskere lever med smerter

Gigtforeningen markerer på mange af landets apoteker, at det er International Gigtdag den 12. oktober og sætter fokus på smerter.
Cirka 20 pct. af alle voksne danskere har kroniske smerter, og den hyppigste årsag er en gigtsygdom. Flere danskere vil i fremtiden opleve, at de har smerter.

"Nogle mennesker har kroniske smerter i en begrænset periode. For andre kan smerter have en ukendt udløbsdato og være en belastende følgesvend. Det kan nemlig være svært at tale om sine smerter, fordi smerter er usynlige," siger Mette Bryde Lind.

Smerter er et tabu

En undersøgelse, som Gigtforeningen tidligere har fået lavet, viser, at 65 pct. skjuler deres smerter, og 61 pct. døjer med manglende forståelse fra omverdenen. Halvdelen af de adspurgte fortalte tilmed ikke til omverdenen, at de har smerter, fordi andre har svært ved at forstå dem.

"Smerter er ofte et tabu. Det kan være ensomt at bære på smerte, fordi smerter er usynlige. Smerter kan blive til tabu, hvis man vælger at skjule dem, fordi man er bange for, at omverdenen ikke kan forstå," siger Mette Bryde Lind, der opfordrer til mere åbenhed om problemet.

Besøg dit apotek og få mere at vide om smerter

I uge 41 vil Gigtforeningen være til stede på apoteker over hele landet. Her kan interesserede få mere at vide om smerter og om gigt og deltage i en konkurrence om at vinde et ophold, hvor man kan lære mere om smertehåndtering.

• Gigt er den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark.
  • Omkring 700.000 danskere lever med en gigtsygdom.
  • Smerter kan være det første tegn på sygdom, eller de kan skyldes en skade.
  • Problemer i led, ryg og muskler er den hyppigste årsag til kroniske smerter.
  • Over halvdelen af danskere, der lever med en gigtsygdom har middelstærke til stærke smerter*.

For flere informationer kontakt

Anne Reinholdt, kommunikationschef, Gigtforeningen, tlf. 27 15 70 67

*Eigil Boll Hansen & al.;At leve med gigt, Gigts betydning for livskvalitet og økonomi, 2012.

Publiceret 27.09.2016