H.M. Dronningen uddeler prestigefuld gigtpris til dansk smerteforsker

Den internationalt anerkendte professor, dr. med. Lars Arendt-Nielsen, Aalborg Universitet, modtager i år Dronning Ingrids Forskerpris for sin banebrydende forskning i smerte.

Fra venstre ses: Formand for Gigtforeningens forskningsråd, Mikkel Østergaard, Prismodtager, professor, dr. med. Lars Arendt-Nielsen, Gigtforeningens bestyrelsesformand Ulrik Bülow, Hendes Majestæt Dronningen og Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind. Foto: Kim Dahl, Effect Photo

Forskerprisen blev i dag, på Den Internationale Gigtdag, overrakt på Amalienborg af Hendes Majestæt Dronningen, Gigtforeningens protektor. Udover prismodtageren deltog Gigtforeningens formand, Ulrik Bülow, Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind og formand for Gigtforeningens Forskningsråd, professor Mikkel Østergaard.

Ved overrækkelsen takkede Mikkel Østergaard H.M. Dronningen for år efter år at skabe opmærksomhed om de mange fremskridt for mennesker med gigt, som dansk gigtforskning leverer. I sin tale fremhævede han, at årets modtager af Dronning Ingrids Forskerpris i allerhøjeste grad har bidraget med skelsættende forskning, der kan give et bedre liv til mange mennesker med gigt:

"Lars Arendt-Nielsen har i mere end 30 år viet sit liv til at udforske og afdække, hvad der sker i vores krop, når smerten ikke forsvinder, men bliver kronisk. Gennem sin karriere har han stået bag et imponerende arbejde for de mange mennesker, der lever med kroniske smerter. Et arbejde, der i høj grad er kommet gigtpatienter til gode, både herhjemme og i udlandet," sagde han.

Lars Arendt-Nielsen, der er internationalt anerkendt for sin forskning, er i år udnævnt som præsident for Det Internationale Ledsmerteår 2016. På Aalborg Universitet har han etableret et af verdens mest avancerede smerteforskningscentrr, hvor han sammen med sit team udvikler metoder til at måle smerte. Han er desuden forfatter på næsten 1.000 videnskabelige artikler og har været hovedtaler ved omkring 250 videnskabelige konferencer verden over.

Dronning Ingrids Forskerpris uddeles hvert år i forbindelse med Den Internationale Gigtdag den 12. oktober til en markant profil inden for dansk gigtforskning. Med æren følger 100.000 kroner til forskning.

Dronning Ingrids Forskerpris blev indstiftet i 1978 for at markere, at Dronning Ingrid havde været protektor for Gigtforeningen i 25 år. Hendes arbejde videreføres i dag med stort engagement af H.M. Dronningen.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst

Anne Reinholdt, kommunikationschef, Gigtforeningen, tlf. 27 15 70 67 eller e-mail are@gigtforeningen.dk

Fakta om kroniske smerter

• Hver 5. voksne i Danmark lever med kroniske smerter, heraf er to ud af tre mennesker med gigt.
  • Hver 4. voksne med konstateret gigt oplever, at deres egen læge har svært ved at forstå deres smerter.
  • Hver 5. voksne med konstateret gigt føler sig isoleret pga. smerter.
  • Hver 3. voksne med konstateret gigt skjuler deres smerter for omverdenen.
  • Den hyppigste årsag til smerter er sygdomme eller problemer i led, ryg og muskler.
  • Alt tyder på, at antallet af kroniske smertepatienter med smerter vil stige i fremtiden.
Publiceret 12.10.2016