Mig og min gigt: Man kan ikke se på Arthur, at han har ondt

Arthur Sørensen er 75 år og har ondt i flere led og muskler. Nogle af smerterne diagnosticeret – andre er ikke. Det kan godt frustrere ham, at det tager så lang tid at få en diagnose. Man kan ikke se på Arthur, at han har smerter, og han lever da også et meget aktivt liv med en masse praktiske projekter – blandt andet i sit lille maskinværksted. Hør ham fortælle sin historie i dette afsnit af podcasten "Mig og min gigt".

Du lytter til podcasten ved at klikke på afspilleren herunder. 

Her kan du lytte til en podcast – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies

"Man kan jo ikke se på mig, at jeg har ondt," lyder det fra Arthur. Han har altid haft lidt problemer med lænden. Men for nogle år siden begyndte han at få problemer med skuldrene. Først den højre, siden den venstre. Han kunne ikke sove ordentligt om natten. En læge sagde til ham, at han ikke fejlede noget behandlingskrævende. "Og så kunne jeg bare gå hjem igen".

De seneste måneder har han haft mistanke om, at han har fået artrose (slidgigt). Han har ondt i flere led, og han kan vågne om natten med smerter i benene. Han går og venter på udredning hos en reumatolog. Men han synes selv, det er svært at sætte ord på. 

”Nye knæ er til at tage at føle på. Sådan noget med nogle smerter her og der. Det er ikke så nemt at sætte ord på. Man kan jo bare sige, at det gør ondt. ”

Arthur sørger for at holde sig i gang og bevæge sig, men der er hverdagssituationer, hvor det bliver besværligt – f.eks. når han skal tage noget ud af et skab, der er over skulderhøjde.

Men han insisterer på at have et aktivt liv, som han altid har haft. Han er uddannet maskinarbejder og har hele sit liv været vant til at bruge hænderne. Efter læretiden bliver han rejsemontør, bl.a. i Kuwait og Saudi-Arabien. Han har renoveret huset, han deler med sin kone gennem 50 år, han fisker, sidder i menighedsrådet og er lige nu ved at udvikle et produkt til Rockwool i sit lille maskinværksted i Kirke Saaby.

”Jeg gider ikke sidde i sofaen. I hvert fald ikke hele tiden.”

Få øje på de usynlige smerter

Arthur Sørensen har efter optagelserne af podcasten fået diagnosen muskelgigt.

Læs mere om muskelgigt

Senest opdateret 07.05.2018