Få rabat på træningsophold
Som medlem får du rabat på ophold på vores trænings- og rehabiliteringscenter Sano.
Du kan få skader, hvis du bruger din krop forkert under din træning, eller hvis du kaster dig for ivrigt ud i den. Få gode råd til, hvordan du kommer i gang uden skader.
Nu skal det endelig være! Du har meldt dig ind i det lokale træningscenter, og du har investeret i alt det rigtige træningsudstyr. Du kaster dig ivrigt ud i træningen – men du glemmer måske, at din krop slet ikke er vant til at blive brugt på den måde?
Mange af os starter alt for hårdt ud – og det betyder, at især sener og ledbånd kan blive overbelastede. Det kan give smerter og egentlige skader, der kan kræve tid for at hele.
Skader og overbelastning tvinger dig med andre ord til at holde træningspauser. Ulempen er også, at en uheldig start med smerter og skader kan betyde, at du mister lysten til at komme i gang igen.
Her får du gode råd om at undgå skader og overbelastning i forbindelse med din træning:
Brug 10-15 minutter på at varme dine led og muskler op. Så mindsker du risikoen for at få skader.
Har du – eller har du haft – skader eller ømme led og muskler, skal du:
Du skal generelt være opmærksom på de steder, hvor du tidligere har haft problemer med smerter eller overbelastningsskader. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gå i gang med din træning, kan du spørge en fysioterapeut til råds.
Har du spørgsmål om træning? Kontakt Gigtforeningens fysioterapeut
Når du begynder at træne, eller når du går i gang med en ny træningsform, skal du træne regelmæssigt, så din krop langsomt vænner sig til træningen. Start også med at træne i kort tid ad gangen og ved lav intensitet.
Er du ikke vant til at træne, vil du i starten blive øm, stram og spændt i dine muskler – ligesom ved et blåt mærke. Det er træningssmerter, der kommer, fordi du bruger din krop på en anden måde, end du plejer.
Ømhed efter træning er altså ikke farlig, men blot et tegn på at kroppen er blevet rørt. Ømme muskler er også et signal til kroppen om, at den skal bygge sig stærkere.
De gode smerter er altså de smerter og den ømhed, der gerne må være der, når du har trænet. Det kalder man derfor for ”gode træningssmerter”.
Hvis du efter træning har smerter, kan det føles som om, det skærer, brænder, isner, stikker eller borer. Har du overbelastet dine muskler og led, kan dine led også hæve op.
De dårlige smerter er dem, du ikke må få i forbindelse med din træning. Har du de dårlige smerter i forvejen, må de ikke blive provokeret yderligere, når du træner.
Du kan godt få lidt smerter i dine led efter træningen, uden at det er tegn på en skade eller overbelastning. Men smerterne skal forsvinde et par timer efter, du har trænet. Hvis dine ledsmerter ikke forsvinder igen, har du overbelastet dine led.
Træn i kortere tid eller med lavere intensitet næste gang, og vent evt. med at træne, til den værste ømhed er forsvundet, da det kan være ubehageligt at træne med meget ømme muskler.
Det tager tid at komme i god form. Brug de første par måneder til gradvist at gøre træningen mere krævende – for eksempel ved at træne oftere og/eller sætte intensiteten op.
Din instruktør eller fysioterapeut bør revidere dit træningsprogram hver tredje måned.
Med Gigtforeningens træningsdagbog kan du holde styr på din daglige træning. Du kan notere, hvilken type træning du har gennemført den enkelte dag, hvor lang tid du har trænet, og hvor langt du f.eks. har svømmet eller cyklet.