Vandreture og gåture i naturen – få inspiration og tips

Vandre- og gåture er en træningsform for dig, der nyder at komme ud i naturen. Derudover kræver det ikke de store fysiske forudsætninger eller særligt udstyr.

To kvinder iført træningstøj går tur i naturen

• Hvad er vandreture og gåture godt for?

Når du går, træner du din kondition og musklerne i dine ben. Intensiteten af din træning afhænger af, om du går lige ud, eller om du går i ujævnt terræn.

Du kan gå alene i fred og ro eller sammen med andre. Vandreture og gåture kan, udover motion og oplevelser i naturen, føre til mange gode samtaler.

Skellet mellem gåture og vandreture er ikke klart. Det strækker sig fra en gåtur i dit lokalområde til en egentlig vandreferie. Dog bruges ordet "vandretur" ofte i forbindelse med længere gåture, hvor man kommer ud i naturen og væk fra større veje og boligområder.

Få pulsen op

Vandre- og gåture passer fint ind i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at du skal være fysisk aktiv minimum 30 minutter dagligt. Derudover er det en god idé, at du mindst to gange 20 minutter om ugen er aktiv på en måde, hvor du får pulsen højere op.

Du bruger primært dine benmuskler, når du går. Det en god idé at kombinere dine gå- og vandreture med en anden træningsform, hvor du træner dine muskler i mave, ryg og arme – for eksempel gymnastik eller svømning.

Læs om hvor meget du bør motionere

Læs om flere motionsformer

• Hvem er vandreture og gåture godt for?

Gå- og vandreture er for dig, der godt kan lide at være udendørs, som gerne vil i gang med at motionere – og som kan lide at udfordre dig selv i naturen.

• Sådan kommer du i gang

Hvis du ikke er vant til at dyrke en form for motion, hvor du træner dine ben, er det en god idé at begynde med at gå kortere ture på 20-30 minutter. Derefter kan du øge turenes længde.

Har du brug for inspiration til gode ruter, kan du finde vandrekort på Naturstyrelsens hjemmeside.

Brug af vandrestave

Har du svært ved at holde balancen, når du går i ujævnt terræn, kan du bruge vandrestave til hjælp.

Læs mere om stavgang

Hvis du har problemer med det ene ben, kan du aflaste det ved at have en vandrestav i den modsatte hånd. Vandrestaven skal være indstillet, så din albue er let bøjet, når du holder om håndtaget.

Udstyr til vandreture

Når du går eller vandrer, er det vigtigt, at du har ordentligt fodtøj på. For eksempel løbesko, vandresko eller vandrestøvler.

Godt tøj til turen

Hvis du går lange ture, kan det være en god idé at have flere lag tøj på. Det isolerer mod kulden, og du kan tage et lag af, når du har fået varmen.

Det er bedst, hvis du har en svedtransporterende T-shirt af uld eller syntetisk materiale på inderst og en vindtæt jakke yderst. Så undgår du at blive kold og våd.

Desuden er det en god idé at have et godt sæt regntøj, der er let og ikke fylder for meget, med i din rygsæk.

Brug for et hvil?

Har du behov for at hvile dig undervejs, kan du have en lille sammenklappelig camping- eller jagttaburet med i rygsækken. Det er en særligt god idé, hvis du ikke ved, om der er bænke eller væltede træstammer på din rute.

Tips og gode råd om vandre- og gåture

• Gå i et par gode løbesko, vandresko eller vandrestøvler.
    • Brug inderstrømper og vandrestrømper – det kan spare dine fødder for vabler.
    • Gå dine sko eller støvler til, inden du begiver dig ud på en lang gå- eller vandretur.
  • Hvor kan jeg vandre?

www.udinaturen.dk kan du finde mange tilbud og selv sammensætte en dag, en weekend eller måske en hel ferie, hvor du kan bruge skovens friluftstilbud.

Du kan også hente information i Naturstyrelsens mange foldere om statsskovene. Folderne finder du i folderkasser ved indgangen til skovene, på biblioteket, eller som filer, du selv kan printe ud. Se vandretursfolderne på Naturstyrelsens hjemmeside.

• Brug Gigtforeningens træningsdagbog

Med Gigtforeningens træningsdagbog kan du holde styr på din daglige træning. Du kan notere, hvilken type træning du har gennemført den enkelte dag, hvor lang tid du har trænet, og hvor langt du f.eks. har svømmet eller cyklet.

Ja tak, send mig Gigtforeningens træningsdagbog

Senest opdateret 23.12.2015