Stavgang – få inspiration og tips til træningsformen

Stavgang er effektiv motion for dig med problemer i muskler og led, der gerne vil motionere ude i naturen. Stavene hjælper dig med at holde balancen.

En person holder fast med hånden om en stavgangs-stav

Stavgang er træning, hvor du går rask til med stavgangsstave. 

  • Hvad er stavgang godt for?

    Når du går stavgang, træner du din kondition. Du træner også muskelstyrken i dine ben og arme, samtidig med at du aktiverer musklerne i nakken, maven og ryggen.

    Stavgang er mere effektivt for din kondition, end hvis du bare går en tur. Og selvom du træner din kondition, vil du ikke opleve det som specielt anstrengende.

    Stavgang passer fint ind i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at du skal være fysisk aktiv minimum 30 minutter dagligt. Derudover anbefales det, at du mindst to gange 20 minutter om ugen er aktiv på en måde, hvor du får pulsen højere op.

    Læs om hvor meget du bør motionere

  • Hvem er stavgang godt for?

    Stavgang er god og effektiv motion, hvis du har ømme muskler og led. Stavene hjælper dig med at holde balancen, når du går på ujævnt underlag. Når du bruger stavene aktivt, træner du også dine armmuskler.

    Stavgang kan ikke mindske belastningen på dine knæled, når du går ligeud eller i plant terræn. Hvis du derimod går i bakket terræn, kan stavene mindske belastningen på benenes led.

  • Sådan kommer du i gang med stavgang

    Hvis du ikke har gået stavgang før, eller hvis det er længe siden, er det en god idé at få instruktion af en stavgangsinstruktør. På den måde kan du undgå skader. En god instruktør kan også vise dig, hvordan du kan varme op og udspænde dine muskler inden træningen.

    Hvilke stave skal jeg bruge?

    Der findes mange forskellige slags stave. En stavgangsinstruktør kan vejlede dig i, hvilken type du skal vælge. Dit valg bør afhænge af:

    • Din fysiske form
    • Hvor hurtigt du går
    • Hvilket underlag du går på

    Har du problemer med dine led og muskler, kan det være en fordel at bruge nogle lette stave.

    Kulstof eller aluminiumsstave?

    Stave kan være lavet af aluminium eller kulstof/glasfiber. Aluminiumstave er billigere og tungere, og de bøjer lettere. Der, hvor de efterfølgende rettes ud, bliver materialet lidt mindre holdbart. Kulstofstavene er dyrere, men lettere og mere holdbare. Samtidig fjedrer de mere end aluminiumstavene. Det kan være en fordel, hvis du går på hårdt underlag.

    Det er bedst, at håndtagene på stavene er formet, så de passer til hånden, og at de er forsynet med en handske, så stavene hænger på hånden. Det giver en bedre teknik, aflaster dine fingre og mindsker risikoen for, at du spænder i dine skuldre.

    Sådan indstiller du dine stave

    Når du skal indstille højden på dine stave, skal du stå med rank ryg, slappe af i dine skuldre og lade armene hænge ned langs siden. Bøj i din albue, så hånden er placeret lidt lavere end albuen – som om du hælder vand ud af ærmet. Vinklen i albuen skal være 95-100 grader.

    Hvor høj skal dine stave være?

    Når du skal indstille højden på stavene, kan du bruge denne formel som tommelfingerregel:

    Din højde i cm x 0,66 (+/- 5 cm).

    Eks: Hvis du er 170 cm høj, ser regnestykket sådan ud: 170 X 0,66 = 112,5 cm (+/- 5 cm). 

    Passer dine stave til underlaget?

    Stavgangsstave har desuden en stålspids, der kan benyttes, når du går i skoven eller på blødt og glat underlag. Er underlaget hårdt, skal der være en dut af gummi eller andet blødt materiale for enden af staven. Det tager stødene, når du sætter staven i.

    Sko til stavgang

    Du har brug for et par gode fritids-, løbe- eller vandresko, der har god stødabsorbering og en fast hælekappe.

    Tips og gode råd om stavgang

    • Du kan bruge tunge stave, hvis du vil øge træningsbelastningen. Så er det dog sværere at få tempo på gangen, og det kan være for hårdt for dine håndled og arme.
    • Går du hurtigt i bakket terræn, er det bedst at bruge lette stave, der ligner vandrestave. Når du bruger lette stave, træner du dit kredsløb effektivt. Med de lette stave kan du også tage lange skridt og få trænet dine hase- og sædemuskler
    • Hvis du sætter fra med stavene, kan dit skub være med til at sætte farten op på din gang.
  • Hvor kan du gå til stavgang?

    Du kan gå stavgang i en række gymnastik- og idrætsforeninger og på aftenskoler. Enkelte af Gigtforeningens kredse tilbyder også aktiviteter med stavgang.

  • Brug Gigtforeningens træningsdagbog

    Med Gigtforeningens træningsdagbog kan du holde styr på din daglige træning. Du kan notere, hvilken type træning du har gennemført den enkelte dag, hvor lang tid du har trænet, og hvor langt du f.eks. har svømmet eller cyklet.

    Her finder du Gigtforeningens træningsdagbog

Senest opdateret 22.01.2020