Mig & mit dilemma

Kender du ”Spørg Charlie” og ”Mads & Monopolet”? Populære programmer, hvor et panel af kendte danskere kommer med løsninger på menneskelige dilemmaer indsendt fra hele landet.

Fra 5. maj til 1. juni afholder Gigtforeningen dilemmashows i fire indkøbscentre rundt om i Danmark. Hvis du selv har gigt eller er pårørende til én, der har, og går og bokser med et dilemma – så skriv til vores panel. Det består af skuespiller Anne Sofie Espersen, tv- og radiovært Emil Thorup og tv-vært Hans Pilgaard. Panelets vært er journalist Abdel Aziz Mahmoud.


Dilemmaer om livet med gigt

 • Skoleliv

  Efter sommerferien starter jeg i gymnasiet, og jeg gruer allerede for intro-ugen. Jeg har haft børnegigt, siden jeg var 4 år og får medicin, der ikke fungerer sammen med alkohol. Overvejer, om jeg skal melde mig syg.

 • Pårørende

  Min 5-årige søn har børnegigt. Når vi skal en tur i byen, er jeg i nogle perioder nødt til at køre ham i klapvogn. Jeg har flere gange oplevet, at folk kigger. Nogle siger endda højt: ”Sådan en stor dreng skal da gå selv!” Min dreng bliver ked af det, og jeg har tit lyst til at svare igen. Hvad skal jeg sige?

 • Partner

  Min mand har slidgigt i begge sine knæ. Han har et fysisk hårdt arbejde, og han spiser alt for mange smertestillende piller for at kunne klare det. Når jeg siger til ham, at han burde gå til lægen, svarer han, at hun jo ikke kan gøre noget ved det. Hvordan får jeg ham afsted?

 • Venner

  Jeg har haft leddegigt i mange år. Min mand og jeg skal til Paris sammen med et vennepar, og især konen pylrer om mig. Det er helt sikkert venligt ment, men det irriterer mig. Hvordan får jeg sagt det til hende? Og forklaret, at jeg nok selv skal sige både til og fra?

 • Arbejde

  Jeg skal til samtale om et nyt job. Skal jeg fortælle, at jeg har leddegigt? Man kan ikke se det på mig, og sygdommen er lige nu i ro. Men den er før blusset op efter en pause – og det kommer den nok til igen.


Indsend dit dilemma

Når du beskriver dit dilemma, så find evt. inspiration i eksemplerne ovenfor.
Hvis vi vælger dit dilemma til et af de fire shows, vil du være anonym – men vi vil måske kontakte dig inden, hvis vi har brug for flere informationer. De udvalgte dilemmaer vil senere blive tilgængelige som podcast her på hjemmesiden. 


Dilemma-panelet


Deltag i vores dilemmashows

Lørdag den 5. maj: Spinderiet i Valby
Fredag den 18. maj: Kolding Storcenter
Søndag den 27. maj: Field’s, Amager
Fredag den 1. juni: Bryggen, Vejle

Har du ikke mulighed for at opleve et dilemmashow, sørger vi for at optage alle spørgsmål og svar, så du kan høre dem som podcasts her på hjemmesiden. 

Alle er meget velkomne. Tilmelding er ikke nødvendig. 


Se film om de usynlige smerter

For bare få årtier siden var de fleste gigtsygdomme til at få øje på: Krogede fingre, hævede led, deforme fødder...
Siden er behandlingen blevet langt mere effektiv, og gigten er i dag ofte usynlig. Men trætheden og de kroniske smerter er ikke forsvundet. I denne lille film har vi sat billeder på den usynlige smerte.