Jacks ophold på Sano ændrede alt

To nye knæ, en diskusprolaps, slidgigt i nakke og skulder. Smerter har i mange år været en del af hverdagen for 59-årige Jack Thielsen. Et ophold på Gigtforeningens rehabiliteringscenter Sano i Middelfart lærte ham at tackle smerterne. I dag hjælper mindfulness meditation, mentale øvelser og vinterbadning ham til at holde fast i et godt liv.

”Efter min sidste knæoperation for nogle år siden havde jeg så mange smerter, at jeg var ved at indstille mig på, det nok var slut med at passe mit arbejde. Jeg er tømrer og underviser en masse dejlige unge mennesker på en teknisk skole. Mit arbejde betyder meget for mig, så det var en svær tid. Men så fik jeg et ophold på Sano i Middelfart. Det vendte op og ned på det hele.

Jeg gav den fuld gas i Sanos træningslokale – til gengæld var jeg ikke særligt god til at lytte til min krop og holde pauser, når den sagde fra. Jeg havde nok den indstilling, at hvis jeg skulle have noget ud af det her, gjaldt det bare om at klø på og tage sig sammen.

Det var der en sygeplejerske, der havde luret. Så en dag spurgte hun mig, om jeg var klar til en udfordring.

Jeg skulle lære mindfulness meditation.

Min holdning var lidt, at det var noget hokus pokus. Men nu havde jeg jo sagt ja til at give det en chance …

Jeg opdagede ret hurtigt, at det virkede. Der gik ikke lang tid, før jeg kunne sige farvel den stærke smertestillende medicin, som jeg havde fået gennem mange år.

Når jeg mediterer, kobler jeg fra. Jeg mærker efter i stedet for hele tiden at kæmpe mod smerterne. Der bliver ligesom ryddet op i hjernen. Jeg kan stadig få ondt, men nu om dage kan jeg som regel nøjes med en Panodil.

Jeg laver mine øvelser hver dag – både de mentale og de fysiske. Det, det handler om, er i virkeligheden at være tilstede i nuet.

For nogle år siden opdagede jeg så, at vinterbadning også har en rigtig god virkning på mine smerter. Som mange andre med gigt får jeg ondt i leddene, når det er koldt og fugtigt. Jeg mødes hver morgen med 6-8 andre vinterbadere ved en skovsø i nærheden. Der er så smukt, naturen betyder meget for mig, og jeg elsker at følge årstidernes skiften. Og når jeg hopper i det iskolde vand, sker der virkelig noget. Det sætter gang i både endorfinerne og blodomløbet, og jeg kan love dig, at jeg er til stede i nuet! Det er bedre end medicin – og så er det helt gratis!”

Senest opdateret 03.09.2021