Perlebygcreme med gløggsirup og gløggsorbet

Prøv perlebygcreme med gløggsirup og gløggsorbet – en nem og sund madopskrift fra Gigtforeningen.

Perlebygcreme med gløggsirup og gløggsorbet

4-6 personer

Perlebygcreme

Ingredienser

  • 2 dl (180 g) forkogt perlebyg
  • 4 dl letmælk
  • 1/2 vanillestang
  • 400 g græsk yoghurt 2%
  • 1 1/2 spsk. flormelis
  • 1 dl (60 g) pinjekerner
  • 3 dl piskefløde

Fremgangsmåde

  1. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Gem kornene til cremen.
  2. Bring perlebyg, mælk og den tomme vanillestang i kog og lad det koge 10-12 minutter. ved svag varme. Rør af og til for at forhindre, at det brænder på. Kassér vanillestangen og afkøl den kogte perlebyg.
  3. Rør perlebyg med græsk yoghurt, flormelis, vanillekorn og pinjekerner.
  4. Pisk fløden til skum og vend den forsigtigt i perlebygcremen.

Gløggsirup

Ingredienser

  • 1/2 flaske (3,75 dl) rødvin
  • 175 g sukker
  • 1 kanelstang
  • 2 kardemommekapsler
  • 10 nelliker
  • 1 strimmel appelsinskal

Fremgangsmåde

  1. Kom alle ingredienser i en gryde og bring dem i kog.
  2. Lad blandingen småkoge ved middel varme i ca. 30 minutter, til den har konsistens som tynd sirup. Siruppen bliver lidt tykkere, når den køler af.
  3. Fjern kardemommekapsler, nelliker og appelsinskal.
  4. Hæld sirup og kanelstang på en ren flaske. Siruppen kan holde sig flere måneder i køleskabet. Server gløggsiruppen til perlebygcremen.

Gløggsorbet (ca. 900 ml)

Ingredienser

  • 5 dl vand
  • 150 g sukker
  • 1,5 dl gløggsirup
  • 2 bægre (0,8 dl) pasteuriserede æggehvider

Fremgangsmåde

  1. Bring vand og sukker i kog i en gryde og lad sukkerlagen småkoge uden låg i 5 minutter.
  2. Tilsæt gløggsirup og afkøl. Hæld den afkølede gløgglage i en plastbeholder og sæt massen i dybfryseren, til den har konsistens som tyk grødis.
  3. Pisk æggehviderne stive og bland dem i den halvfrosne ismasse.
  4. Sæt sorbeten tilbage i fryseren til den er færdigfrossen.
  5. Sorbeten formes med en ske og serveres til perlebygcreme sammen med gløggsirup.

TIP

Hvis der bruges ikke-forkogt perlebyg, er kogetiden 20 minutter, og man får en creme med mere bid i.

Desserten kan enten serveres på fad eller i portionsglas.

Gløggsirup smager også godt til f.eks. ris a la mande, is, fromage og budding. Eller prøv at fortynde siruppen med kogende vand til en kop varm toddy.

Senest opdateret 28.08.2015