Muskelgigt (polymyalgi): Gigtsygdommen, der går over igen

"Polymyalgi også kaldet muskelgigt er en inflammatorisk gigtsygdom, der kan behandles effektivt med binyrebarkhormon. Og i modsætning til f.eks. leddegigt går sygdommen hos langt de fleste over af sig selv," fortæller overlæge og reumatolog Uffe Møller Døhn.

Polymyalgi (også kaldet polymyalgia reumatica eller muskelgigt) er er en af mest almindelige inflammatoriske gigtsygdomme – den er næsten lige så almindelig som leddegigt og urinsyregigt. Men sygdommen adskiller sig på et meget væsentligt område, nemlig at den går over igen. Det fortæller Uffe Møller Døhn, der er overlæge på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, Rigshospitalet – Glostrup.

"Polymyalgi er en tilstand, som i de fleste tilfælde er til stede i 1–2 år. Mens det står på, behandler vi for at dæmpe symptomerne, men i modsætningen til f.eks. leddegigt, så forsvinder sygdommen oftest helt. Der er dog altid en risiko for, at den vender tilbage, men mange får sygdommen én gang og så aldrig mere."

Rammer mest kvinder

Polymyalgi rammer personer over 50 år (især mellem 70 og 80 år), og kvinder 2–3 gange hyppigere end mænd. Typiske symptomer er:

  • Symmetriske smerter omkring nakken og skulderpartiet samt henover baller, hofter og lår. Det kan være svært at komme ud af sengen og at rejse sig fra en stol.
  • En slem stivhed i kroppen, herunder morgenstivhed, som kan strække sig til langt ud på formiddagen.
  • Smerter om natten.
  • Træthed (et markant symptom ved andre inflammatoriske gigtsygdomme).

"Det er desuden et klassisk symptom, at patienterne ikke kan løfte armene. Mange får svært ved dagligdags ting som at vaske hår og tage en jakke eller BH på. Polymyalgi rammer led og strukturer omkring leddene som sener og slimsække, der fungerer som en slags glidelagen, når muskler og led skal bevæge sig i forhold til hinanden. Og hvis de bliver irriterede og hæver, giver det smerter og hindrer, at man f.eks. kan løfte skuldrene," forklarer Uffe Møller Døhn.

Symptomerne udvikler sig hurtigt

Lægerne ved ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler polymyalgi, men der er en vis arvelighed forbundet med sygdommen. Polymyalgi udvikler sig over dage til få uger, men kan også opstå fra den ene dag til den anden.

Og fordi symptomerne er så tydelige, går de fleste ret hurtigt til deres egen læge. Men det er desværre ikke også ensbetydende med, at man altid får en diagnose tilsvarende hurtigt, fortæller Uffe Møller Døhn.

"Hvis symptomerne ikke er de helt klassiske, og patienten måske mest er påvirket af almene symptomer, er det nødvendigt først at udelukke anden sygdom. Og så bliver man ikke nødvendigvis henvist til en reumatolog som det første."

Behandles effektivt med binyrebarkhormon

Binyrebarkhormon (prednisolon), som slår betændelsen ned, er ikke kun den mest effektive behandling, men foreløbig også den eneste. Patienterne oplever en markant effekt i løbet af få dage, og de fleste går fra ikke at kunne komme ud af sengen til at føle sig, som de plejer.

"Så snart patienten har det godt igen, og blodprøverne har normaliseret sig, sætter vi dosis ned, og i løbet af få måneder får de fleste kun en relativt lav og uskadelig dosis prednisolon. Nogle patienter bliver dog nødt til at fortsætte behandlingen længere end 1–2 år, og en lille gruppe kommer aldrig helt ud af den," fortæller Uffe Møller Døhn.

I de tilfælde, hvor patienten får bivirkninger ved prednisolon eller ikke får det godt nok på de lave doser, kan man supplere med gigtmedicinen methotrexat, som også anvendes ved leddegigt.

Hvad kan du selv gøre?

Da prednisolon afkalker knoglerne, skal du have et fast tilskud af D-vitamin og kalk, ligesom du bør blive undersøgt for knogleskørhed.

"Når du bliver ældre, taber du hurtigt sin muskelkraft, hvis du ligger i sengen eller ikke bruger kroppen. Da prednisolon samtidig kan forstærke tabet af muskelstyrke, er det vigtigt, at du også i sygdommens værste fase holder dig i gang med dagligdags aktiviteter. Og det er vigtigt at holde øje med, om symptomerne ændrer sig og i givet fald søge læge," anbefaler Uffe Møller Døhn.

Kæmpecellearteritis: En søskendesygdom

Man kan ikke sige polymyalgi uden også at sige kæmpecellearteritis, da de to sygdomme ofte følges ad og har mange fælles symptomer som feber, træthed og vægttab. Men symptomerne er betydeligt værre ved karbetændelsen, som også viser sig ved tindingehovedpine, smerter fra kæberne og synsforstyrrelser – symptomer, som du skal reagere på.

Foto: Jesper Westley Jørgensen

Publiceret 19.02.2019