Kvalme - få 9 gode råd om, hvad du selv kan gøre

Hvis du har gigt, kan du opleve at have kvalme, enten på grund af sygdommen eller på grund af din medicin. Få gode råd om, hvordan du kan fjerne eller mindske din kvalme.

Kvalme og gigt

Kvalme i forbindelse med gigt kan skyldes både smerter, træthed, forstoppelse, operation eller behandling med medicin som methotrexat, morfin eller morfinlignende stoffer.

Det kan være meget ubehageligt at have kvalme. Kvalmen kan gøre, at du helt mister appetitten og derfor taber dig mere, end hvad der er godt for dig.
Fordi kvalmen ikke kan ses af andre, kan du være nødt til at forklare dig for at få forståelse og støtte fra dine omgivelser.

Tal med din læge om din kvalme

Har du problemer med kvalme, bør du tale med din læge om det. Når din læge har undersøgt, hvad årsagen er, har han eller hun gode muligheder for at vurdere, hvordan din kvalme kan blive mindre eller helt forsvinde.

Der er også en række ting, du selv kan gøre for at leve med din kvalme bedst muligt eller for helt at undgå at få kvalme.

 • 9 gode råd mod kvalme

  Her er nogle idéer, der kan gøre det lettere at forebygge eller mindske kvalme.

  Det kan du selv gøre:

  • Få tankerne på andre baner med musik, fjernsyn, læsestof, afspænding eller en tur i naturen.
  • Luft godt ud og undgå stærke lugte.
  • Spis på de tidspunkter af dagen, hvor du er mest veloplagt. Måske er det lige efter, du har hvilet eller sovet.
  • Spis små, hyppige måltider og undgå tom mave.
  • Spis den mad, du har lyst til – for nogle er det mad uden stærk lugt og smag.
  • Start f.eks. dagen med kiks, ristet brød, havregrød eller en banan.
  • Lad andre tilberede din mad. Du kan også lave den selv, når du har overskud, og stille den i køleskab eller fryse den ned.
  • Drik rigeligt med væske mellem måltiderne.
  • Læg mærke til, hvad der påvirker din kvalme positivt.
 • Brug ingefær mod kvalme

  Videnskabelige undersøgelser har vist, at ingefær muligvis kan mindske kvalme. Ingefærrod kan købes frisk, tørret og som kosttilskud.

  Fødevarestyrelsen fraråder i en rapport fra 2008 brug af ingefær som kosttilskud til gravide med kvalme, men gravide må gerne bruge ingefær i the og madlavning.

  Tager du blodfortyndende medicin, kan der være en lille risiko for, at ingefær i større doser påvirker blodstørkningen.

  Ingefær i maden

  Du kan bruge ingefær i varm mad. Du kan også lave en lækker the af ingefær ved at hælde kogende vand over ingefær skåret i småstykker, eventuelt tilsat lidt honning og citron. Du kan også bruge ingefær sammen med frugt og grønt i juicer og smoothies.

  Læs mere om gigt, kost og udfordringer

 • Akupunktur som hjælp mod kvalme

  Akupressur – en metode inden for akupunktur – kan muligvis også hjælpe på din kvalme. Akupressur er en gammel teknik fra traditionel kinesisk medicin.

  I akupressur bruges fingrene til at stimulere trykpunkter på kroppen – samme princip som akupunktur, bare uden nåle. Du kan enten finde en behandler, der arbejder med akupressur eller lave akupressur på dig selv.

 • Manglende appetit og vægttab

  Kvalme kan eventuelt påvirke din appetit så meget, at du risikerer at tabe dig mere, end hvad der er godt for dig. Hvis du spiser mindre end før på grund af kvalme, er det vigtigt, at du for at undgå vægttab vælger fødevarer, der giver et højere niveau af energi og næring, f.eks. planteolier, æg, fede fisk, mandler, nødder, bananer og avokado.

  Måske kan du have lettere ved at drikke end at spise, når du har kvalme. Så kan drikkeyoghurt, frugtjuice, mælk, milkshakes osv. være gode løsninger. De giver god næring uden at mætte så meget.

  Hvis du taber dig meget, kan det være nødvendigt, at du får vejledning om, hvilken slags mad du skal vælge for at få dækket dit næringsbehov. Tal eventuelt med din læge eller en diætist (kostvejleder).

  Få flere gode råd om kost og gigt

  Læs mere om hvad du gør, når maden giver udfordringer

Senest opdateret 30.03.2016