Jeg taber håret – hvad kan jeg gøre?

Jeg har fået methotrexat i flere år uden andre bivirkninger end kvalme, men nu er jeg begyndt at tabe håret. Hvad kan jeg gøre? Sådan lyder et spørgsmål til Rådgivningen – læs reumatologens svar.

Spørgsmål

Jeg har fået methotrexat i flere år uden andre bivirkninger end kvalme, men nu er jeg begyndt at tabe håret. Det er jeg jo ikke begejstret for, så hvad kan jeg gøre?

Svar fra Gigtforeningens reumatolog Henrik Skjødt

Hårtab kan opstå som en bivirkning til en lang række lægemidler. Det gælder f.eks. gigtpræparatet methotrexat (MTX), som du får. Et hårtab, der er udløst af MTX, kan i en del tilfælde imødegås ved, at man reducerer dosis og øger behandlingen med folinsyre, som i forvejen anvendes rutinemæssigt for at mindske bivirkningerne til MTX. Hvis hårtabet er alvorligt, kan det være en løsning helt at skifte behandling.

Hårtab kan også være en bivirkning ved andre gigtlægemidler, for eksempel leflunomid og TNF-hæmmere. I nogle tilfælde kan det også her hjælpe at sænke dosis. Også her gælder det, at hvis hårtabet er alvorligt, må man skifte præparat.

Men hårtab kan også skyldes sygdom, herunder f.eks. hud- eller stofskiftesygdom. Derfor vil jeg anbefale, at du får en tid hos din læge, som kan afklare, om der er tale om en bivirkning til din medicin, eller om det kan dreje sig om hårtab udløst af en sygdom, så du skal henvises til en relevant speciallæge.

Publiceret 25.10.2022