Ildsjæleprisen 2021: Gigtforeningen hylder frivillig fighter

Gigtforeningens nye Ildsjælepris går til Jeanette Andersen for hendes store og mangeårige indsats for mennesker med gigt. I en ung alder fik hun konstateret lupus. Selvom gigtsygdommen sidder i hele Jeannettes krop, er hun en frivillig ildsjæl i det danske lupus-netværk og har en fremtrædende rolle i den internationale kamp for gigtsagen.


Foto: Lars H. Lauersen

Hvad stiller man op, når man er på bryllupsrejse på den anden side af jorden – og fra den ene dag til den anden bliver ramt af en alvorlig gigtsygdom, som ændrer alt?

Den nu 42-årige tidligere gymnasielærer Jeanette Andersen fra Knebel på Djursland var en helt almindelig sund og rask kvinde. Men i 2011 blev hun på sin bryllupsrejse på Bali ramt af gigtsygdommen lupus, som har påvirket hendes liv lige siden.

Hun har måttet opgive jobbet som gymnasielærer og drømmen om at få børn. I stedet har hun valgt at hjælpe der, hvor hun kan, og i dag er hun en kæmpe inspiration og foregangskvinde for andre, der lever med en kronisk sygdom.

Et frivilligt forbillede

Der har altid været en rød tråd i Jeanettes frivillige arbejde. Lige fra hun troppede op i det midtjyske lupus-netværk for snart ti år siden og blev kontaktperson for unge mennesker med den indgribende sygdom – og til i dag, hvor hun spiller en fremtrædende rolle i den internationale kamp for at styrke gigtpatienters muligheder og livskvalitet.

Jeanette er aktiv i Lupus Europe og i den europæiske gigtorganisation, EULARs, patientafdeling, PARE. Her stiller Jeanette skarpt på de problematikker og udfordringer, der er fælles for mennesker med gigt – uanset hvor i verden de bor. Hun står også i spidsen for den årlige Edgar Stene-konkurrence, hvor patienter fra hele Europa skriver et essay om et emne, der kan samle alle på tværs af grænser. Det er der kommet mange stærke og velskrevne vidnesbyrd ud af – til inspiration for andre med gigt og som øjenåbnere for resten af samfundet.

Du ved og du viser gennem dit arbejde, at alle har et potentiale, og du insisterer på, at enhver skal have mulighed for at folde det ud. Du formår at give den indstilling og faste overbevisning videre til dine omgivelser – og du styrker på den måde andre mennesker med gigt i deres kamp for at leve et godt og rigt liv,” sagde Gigtforeningen bestyrelsesformand, Ulrik Bülow, i sin tale ved overrækkelsen af Ildsjæleprisen.

Gigtforeningens nye Ildsjælepris hylder én eller flere personer, der har gjort en ekstraordinær og synlig indsats for at forbedre forholdene for mennesker med gigt. Prisen blev overrakt på Gigtforeningens repræsentantskabsmøde den 14. september. 

Publiceret 15.09.2021