Hvad spurgte I mest om i 2021?

Gigtforeningens rådgivning har i år taget telefonen næsten 6.000 gange for at give gode råd og vejledning til alle jer, der har brug for hjælp til at komme videre.

Mange af samtalerne handler om flere forskellige emner. Det kan være medicin og anden behandling, smertehåndtering, træthed og andre af hverdagens udfordringer. Nogle af de ting, I oftest har spurgt om, handlede om fysioterapi, beskæftigelse og COVID-19. Men husk, at som medlem kan du ringe til vores erfarne rådgivere om alt det, der fylder i din hverdag. De har tid til at lytte – og tid til at svare!

Når fyssen og træningscentret lukker ned

Rådgivningens fysioterapeut, Trine, har haft et travlt år. Mange gigtpatienter har i perioder haft svært ved at træne, som de plejer, på grund af nedlukninger. Det koster på både mobiliteten og smertekontoen, fortæller hun.

Trine har hjulpet rigtig mange af jer med at finde alternative løsninger og gode øvelser, så I kan holde kroppen i gang og smerterne på afstand i en tid, hvor fysioterapiklinikker, varmtvandsbassiner og træningscentre i lange perioder har været lukket.

Hvordan holder jeg fast i mit arbejdsliv?

Hvad gør jeg, når jeg ikke længere kan arbejde, som jeg kunne før? Det spørgsmål må mange med gigt forholde sig til, når kroppen og kræfterne melder pas.

Det er Gigtforeningens erfarne socialrådgiver, Helga, du får i røret, hvis du har brug for hjælp til at komme videre. Sammen finder I ud af, hvilken løsning der passer til dig og din situation, og hvordan du kan gribe det an. Uanset om målet f.eks. er et fleksjob, en delvis sygemelding, revalidering, en § 56-ordning eller en pension.

COVID-19 fylder stadig

Der har i perioder været mange spørgsmål, som enten direkte eller indirekte er relateret til coronaen. Det har mest været i foråret – og så her op til jul, hvor smittetrykket igen stiger, Omikron-varianten breder sig, og mange har glædet sig til at være sammen med familien.

Tvivlen og usikkerheden handler især om, hvordan man skal forholde sig til risikoen for at blive smittet. Kan jeg fejre jul med mine kære, eller skal jeg blive hjemme og i det hele taget undgå kontakt med andre mennesker? Det fylder meget lige nu, fortæller Rådgivningens sygeplejerske, Nanna.

Ellers er det spørgsmål om vaccinen, som især har trængt sig på: Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg er i immundæmpende behandling – og hvad gør jeg, hvis jeg ikke danner antistoffer? Her – som i alle andre spørgsmål om COVID-19 – er det afgørende, at Nanna hele tiden holder sig opdateret om myndighedernes anbefalinger og løbende deltager i møder og webinarer, så hun kan rådgive på det bedst mulige grundlag.

Gigtforeningens rådgivning er gratis og åben for alle medlemmer.

Mød det erfarne team og læs mere om Gigtforeningens rådgivning

Publiceret 23.12.2021