Husk vaccination mod influenza

Det er igen blevet tid til vaccination mod influenza for dig, der har en kronisk gigtsygdom. Og igen i år er vaccination ekstra vigtigt grundet coronavirus.

Hvis du har en kronisk gigtsygdom, så er det nu, du bør lade dig vaccinere mod influenza, da dit immunforsvar kan være nedsat på grund af din gigtsygdom. Udover at du har større risiko for at få influenza, kan du også risikere at få et alvorligere forløb end andre, hvis du først får influenza. En influenzavaccination nedsætter ikke kun risikoen for at blive syg, men du bliver heller ikke så syg, hvis du skulle blive smittet alligevel.

Samtidig COVID-19 og influenza kan blive meget alvorligt

I år er influenzavaccinationen ekstra vigtig, fordi influenza udgør en særlig risiko for mange af de samme mennesker, der også risikerer et alvorligere sygdomsforløb af COVID-19, selv om denne risiko er mindre efter COVID-19 vaccination. Vaccinen er ikke-levende. Hvis man er i risikogruppe og bliver syg med begge sygdomme samtidig, kan ens sygdomsforløb forværres. 

I Gigtforeningens rådgivning bliver vi ofte spurgt om det overhovedet er nødvendigt at blive vaccineret. Gigtforeningens faglige eksperter understreger, at årlig vaccination mod influenza er generelt anbefalelsesværdig til gigtpatienter i nedennævnte målgrupper – og i øjeblikket i særlig grad på grund af COVID-19-pandemien. 

Hvornår skal jeg vaccineres?

  • Ifølge Sundhedsstyrelsen er det bedst at blive vaccineret fra begyndelsen af oktober til slutningen af december. Efter vaccinationen går der 2–3 uger, før du er beskyttet mod smitte, og denne beskyttelse varer i 6–12 måneder.
  • Hvis du er er i behandling med biologiske lægemidler, bør du blive vaccineret en gang årligt.

Er du i tvivl, om du skal vaccineres, hør din læge.

Gratis influenzavaccinatiom

  • Du kan i mange tilfælde få en gratis influenzavaccination hos din læge i perioden 1. oktober 2021 til 15. januar 2022, hvis du har en kronisk gigtsygdom. Det gælder også visse andre sygdomme som f.eks. kronisk lungesygdom, diabetes og hjerte-kar-sygdom. Det er dog altid en lægefaglig vurdering, om du er berettiget til at få influenzavaccinationen gratis, hvis du er under 65 år.
  • Alle over 65 år får tilbudt gratis influenzavaccination.
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler visse risikogrupper at blive vaccineret mod influenza. Det gælder bla. personer med kronisk sygdom som nævnt ovenfor, svært overvægtige personer med et BMI >30 og personer på 65+. Derudover tilbydes vaccinen også gratis til sundheds- og plejepersonale der er i tæt kontakt med personer i særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza. Læse mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside om, hvem der er berettiget til gratis influenzavaccination. 
  • Det er bla. muligt at blive vaccineret hos lægen, mange vaccinationsklinikker og på mange apoteker, se oversigt på www.apoteket.dk.

Husk også vaccination mod lungebetændelse

Er du i behandling med biologiske lægemidler eller anden medicin, der nedsætter immunforsvaret? Så bør du blive vaccineret mod lungebetændelse hvert 5. år. Pneumokok-infektion er en hyppig årsag til lungebetændelse i Danmark. Hvis du er i biologisk behandling eller tilsvarende immundæmpende behandling for en gigtsygdom, bør du sammen med din læge overveje, om du vil have gavn af pneumokokvaccination.

Det samme gælder, hvis du har gigt og samtidig har svær grad af hjertesygdom og/eller lungesygdom, har haft tilbagevendende luftvejsinfektioner, eller hvis du er særlig udsat for smitterisiko.

Læs om risikogruppen for pneumokoksygdom

Læs mere om pneukokvaccination

Publiceret 16.09.2021