Giv dit fodtøj et tjek

Jeg har gigt i mine fødder og døjer med smerter. Har du nogle gode råd til, hvad skal jeg være opmærksom på i forhold til fodtøj? Sådan lyder et spørgsmål til Rådgivningen – læs fysioterapeutens svar.

Spørgsmål

Jeg har gigt i mine fødder og døjer med smerter. Har du nogle gode råd til, hvad skal jeg være opmærksom på i forhold til fodtøj? 

Svar fra Gigtforeningens fysioterapeut, Trine Majlund Vestbo 

Når du vælger sko, er det vigtigt, at skoen passer til dine fødder – ikke omvendt. Så dit valg afhænger af, hvor i foden du har gigt.

Sålen skal helst være stødabsorberende. Har gigten sat sig i storetåens grundled, kan det være en fordel med en sko med lidt stive såler eller en gængesål – det aflaster leddet. Har du en nedsunken forfod, er det godt at vælge sko med støtte i svangen og et forfodsløft.

Har dine fødder tendens til at hæve, er det godt, hvis du kan justere dine sko f.eks. med velcro. Vælg også en sko i åndbart materiale. Undgå syninger i overlæderet, for hvis dine fødder hæver, kan syningerne trykke og give mærker og sår.

Har du mange smerter, kan det være en god idé at opsøge en bandagist eller en ortopædisk håndskomager, som kan vejlede dig og eventuelt fremstille specialsko eller -indlæg, der passer præcis til dine fødder og dine behov. Du kan søge om tilskud til ortopædiske sko og fodindlæg, hvis du har varige og svære misdannelser i dine fødder, og det kan hjælpe på de gener, misdannelserne giver dig.

Læs mere om mulighederne for tilskud til sko, fodindlæg og fodbehandling

Publiceret 15.11.2021