Mennesker med gigt har holdt sig hjemme under COVID-19

Frygten for smitte får gigtpatienter til at isolere sig, viser en ny stor dansk undersøgelse baseret på data fra DANBIO.

 

Illustration: Helle Scheffmann

COVID-19 har ikke kun bragt en ny sygdom med sig, men har også medført usikkerhed og utryghed. En ny undersøgelse med 12.500 besvarelser fra databasen DANBIO viser nemlig, at mange gigtpatienter med inflammatorisk gigt, som får immundæmpende behandling, har isoleret sig fra deres normale omgivelser.

”Vores undersøgelse viser, at folk med reumatologiske lidelser er meget påvirket af coronapandemien. De er i høj grad nervøse for at blive smittet, og selv da smitten i samfundet var lav hen over sommeren, var mange meget forsigtige med fysisk kontakt,” siger overlæge Bente Glintborg, Afdelingen for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme på Rigshospitalet i Glostrup.

Bestemt gruppe isolerer sig

I patienternes besvarelser er der en tendens til, at særlige grupper er mere bekymret for smitte og derfor vælger at isolere sig.

Der er tale om patienter med flere sygdomme (komorbiditet), folk, der er rygere, og hårdt ramte patienter i biologisk behandling, som har været ekstra forsigtige ved at isolere sig fra samfundet.

Næste undersøgelse i gang

Forskergruppen er i øjeblikket ved at undersøge 17.500 nye besvarelser fra en spørgeskemaundersøgelse i november. Den skal vise, om bekymringen har ændret sig under epidemien, hvor de fleste patienter ikke har siddet over for lægen, men i stedet haft telefoniske konsultationer.

”Vi er spændte på resultatet, som vi vil bruge til at se, om der er noget, vi kan gøre bedre. Heldigvis er interessen for at deltage i vores undersøgelser stor, og med DANBIO har vi fået en god kanal til at forstå en meget stor gruppe gigtpatienter,” fortæller Bente Glintborg.

DANBIO

DANBIO eller Dansk Reumatologisk Database er en landsdækkende database, hvor alle voksne patienter med inflammatorisk gigt registrerer sygdomsaktivitet, smerter osv. inden hvert besøg hos reumatologen. Svarene bliver brugt til forskning og til at sikre kvaliteten af den enkeltes behandling.

Hidtil har man indtastet data i ambulatoriet, men som noget nyt kan man nu også besvare spørgsmålene hjemmefra via sin smartphone, tablet eller PC.

Læs hele undersøgelsen

Publiceret 05.02.2021